AMERICAN ANARCHIST (2016,SAD) – 8/10



Sa 19 godina junak ovog dokumentarca napisao je jednu kuharicu, a njen sadržaj i njeno nasljeđe proganjaju ga i danas, 45 godina kasnije. Naravno, nije tu riječ o bilo kakvoj kuharici i bilo kakvom kuharu, glavni lik ovog filma je Bill Powell glavom i bradom, čovjek čija je «Anarhistička kuharica» početkom 70-ih godina prošlog stoljeća bila jedna od najprodavanijih knjiga u Americi. U ovoj «simpatičnoj» knjižici nastala za vrijeme velikih antivijetnamski protesta kad su anarhističe i socijalističke ideje bile vrlo popularne među buntovnom mladeži ne samo u Americi, moglo se tako između ostalog pročitati kako u kućnoj radinosti napraviti eksploziv, razno drugo oružje, kako kod kuće skuhati drogu i slično. Prilično opasna knjiga koju i danas mnogi čitaju i upijaju.

Bill Powell danas je 65-godišnji učitelj u mirovini koji sam za sebe na kraju filma kaže jednu izvrsnu rečenicu. Dok drugi imaju kosti u ormaru, moje kosti svi slobodno mogu vidjeti već gotovo pola stoljeća i s tim moram živjeti. I to je vjerojato tako. Mladenačka buntovnost na valu šeszdesetosme i nešto kasnije koštala ga je da bude neka vrsta gurua svih budućih terorista, a ono što je najšokantnije je što je gotovo kod svih masovnih ubojstava u Americi u zadnjih 30 i više godina (Oklahoma City, Columbine, Aurora itd) kod ubojica pronađen primjerak «Anarchist Cookbooka».

Život s takvim teretom zasigurno nije lak, a iako je u ovom filmu više manje riječ o klasičnoj sedežnici, tj. glavni lik sjedi u fotelji, a ovaj što ga intervjuira gurne mu gljivu pod nos pa ajmo, riječ je o vrlo zanimljivom i šokantnom filmu. Vjerojatno svi mi imamo negdje u podsvijesti skrivene razne mladenačke ludosti za koje baš ne hi tjeli da se otkriju, no ovaj čovjek ima stvarno i više nego ludost koja ga prati cijeli život i koja je dostupna svima.

Primjedbe