STEPPEULVEN (2014,DAN) – 7/10



Još jedan prilično dobar danski film. Ovaj puta polubiografska priča (ipak s dosta fikcije čini mi se) o mladom danskom buntovniku iz buntovnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Film koji se negdje može pronaći i pod imenom "Itsi Bitsi" zapravo je oda «ludim» šezdesetima, razdoblju slobodne ljubavi, droge na svakom uglu, velikih snova i nada u bolji i pravedniji svijet, a na samom početku filma nalazimo našeg glavnog junaka u zatvoru, gdje završava upravo zbog društvenog aktivizma. 

No, taj odlazak u zatvor možda je bio i presudan za njega jer tamo upoznaje djevojku, a njihovi se putevi tijekom cijelog filma isprepleću. Ubrzo naš junak pomalo čudna imena Eik Skalo kreće na skitnju Europom, Afrikom i Azijom, tamo otkriva droge i svašta drugo te počinje pisati roman, tako da se u pojedinim trenucima pomalo teško razabire što je stvarnost, a što fikcija. Tijekom cijelog filma prati se nemirni duh ovog mladića koji upada u razne bizarne situacije, doživljava uspone i padove. Vrlo zanimljiva drama s pustolovnim i humorističkim elementima koja nas pomalo vraća u razdoblje koje je nekako djelovalo puno slobodnije i bezbrižnije, iako je to lako moguće samo tlapnja. Što je zapravo sloboda pita se Eik tijekom cijelog filma u svojim lutanjima i eksperimentiranjima, a unatoč tome što na koncu naizgled ostvari svoje snove i postane poznata njuška, i dalje je nezadovoljan i neki nagoni ga tjeraju da stalno ide dalje i uništava sve iza sebe.

Uglavnom, čini mi se da ovaj film prilično dobro oslikava jedno turbulentno i vrlo intenzivno razdoblje koje je vjerojatno tadašnjim mladim generacijama izgledalo da im je sve nadohvat ruke. Lijepo je prikazana i nekakva slobodarska i hipijevska filozofija tog vremena, ali i nekakava svojevrsna melankolija tog revolucionarnog razdoblja. Kako je radnja filma smještena u tako slobodno razdoblje, tako ima i dosta «slobodnih» scena da se tako izrazim zato ne bi trebala iznenaditi i pokoja kita, ženske šumice i konzumiranje svih mogućih vrsta droga. Pomalo mi ovaj film u nekim dijelovima djeluje kao svojevrsni danski odgovor na Trainspotting, možda zbog tog silnog drogiranja i neke vrste izgubljene generacije koja ne zna što bi sa sobom, iako je Boyleov klasik ipak daleko bolji film. Ipak, i Stepskog vuka vrijedi pogledati.  

Primjedbe