UNCERTAIN (2015,SAD) – 6/10




Relativno zanimljiv dokumentarac o ljudima sa samog društvenog taloga najprosperitetnije zemlje svijeta, naravno SAD-a. Priča prati živite nekolicone stanovnika mjestašca simboličnog naziva Uncertain (nesiguran), koje se smjestilo u močvarama između Louisiane i Texasa. U fokusu su tri lika, stari krezubi crnac kojeg se toliko ne razumije što priča da njegovo mrmljanje nije ni prevedeno, 21-godišnji dijabetičar pijanac koji pokušava odseliti iz Uncertaina te bivši robijaš, koji je svoj mir našao baš u Uncertainu, gdje izigrava nekakvog hilbilijskog kapetana Ahaba, a njegov Moby Dick je ogromni vepar kojeg je nazvao Big Ed.

Zanimljive su mi ove priče iz pasivnih krajeva Amerike, posebno s američkog juga ili Texasa, Middle Easta i sličnih područja o kojima se baš toliko i ne priča u medijima, osim kad ih sastavi nekakav uragan. Ondje uglavnom samo vidimo blještavilo New Yorka, ljepotice Los Angelesa i pješčane plaže Floride, no ovo je po meni prava, iskonska Amerika. Ljudi sa samog dna, bivši robijaši, ubojice, narkomani, crnci, bijelci, koji su se smjestili u jednoj od najvećih zabiti Amerike i tamo pokušavaju živjeti u skladu s prirodom.

Uncertain je zapravo i film o iskupljenju. Svi ti likovi imaju nekakve svoje tužne priče, a ondje su pokušali pronaći svoj mir i početi iznova. Ovaj film je mješavina opservacijskog dokumentarca jer se autor praktički uopće ne miješa u priču, već samo kao promatrač prati svoje junake kroz njihove uspone, a više kroz padove, a ujedno i društveno angažirani dokumentarac jer kroz ovaj film autor progovara i o problemima moralnog, ali i ekološkog propadanja jedne zajednice. Ovaj je film prikazan na više festivala u SAD-u, a vrijedi izdvojiti da su autori Ewan McNicol i Anna Sandilands dobili i nagradu za Uncertain na uglednoj Tribeci uz sljedeće riječi žirija: "This year we recognize a beautiful character study that explores violent natures, redemption, and what it takes to tame the self. A perfect balance of simplicity and mystery, this American story examines humanity, and how it can unwittingly destroy not just landscapes but livelihoods." Sasvim dovoljno za preporuku.

Primjedbe