VIRUNGA (2014,GBR) – 9/10





Kroz priču o nekoliko preživjelih planinskih gorila, autor u ovom izvrsnom dokumentarnom filmu paralelno provlači i priču o jednoj propaloj državi, Kongu. Radnja je smještena u nacionalni park ili park prirode Virunga, prekrasni prirodni rezervat na krajnjem istoku ove ogromne države, gdje žive posljednjih nekoliko primjeraka vrste na rubu izumiranja, planinske gorile. Ondje žive i rendžeri koji čuvaju ne samo gorile, već i ostale životinjice koje tamo obitavaju, no kako to već ide u Africi, vrlo blizu živi i nekakva pobunjenička skupina koja se sprema objaviti rat vladi.

Svakom normalnom je jasno da europski kolonijalizam u Africi nije ni približno stvar prošlosti, a jedna od najbogatijih zemalja prirodnim resursima, Kongo, u konstantnom je građanskom ratu već skoro 50 godina. S početkom filma vidimo da je devedesetih konačno stigao labilan mir, no autor filma je imao tu sreću (za priču filma, nažalost ne i za tamošnje stanovništvo) da se upravo kad je on započeo sa snimanjem ondje iznova sprema rat. Naravno da se u priču umiješala i britanska kompanija koja je baš u Virungi pronašla naftu, a gle čuda, baš je ta kompanija i glavni financijer pobunjeničkih hordi koje napadaju i siju teror po cijeli regiji. No, vratimo se mi na gorile, koje također osjećaju patnje rata, baš kao i ljudi.


Vrlo vjerojatno ćemo još za naših života doživjeti da će dobar dio životinjskih vrsta u divljini izumrijeti. Gorilu, tigra, slona ili ne znam što već kroz kojih desetak godine vjerojatno će se moći vidjeti samo u zološkom vrtu, a to je stvarno tragedija. Naravno, nije baš da bi se želio naći oči u oči s lavom ili nosorogom negdje u afričkoj savani oči u oči, ali jebiga, nekako je lijepo znati da ta divljač i dalje tamo živi. Stvarno mi više ide na živce to bjesomučno kopanje nafte i uništavanje, pa jebagabog, po svoj normalnoj logici nafta i slični izvori energije već su odavno trebali završiti u ropotarnici povijesti kao ugljen i ono što se koristilo kroz povijest. Pa danas je sasvim jasno da je samo sunčana energija dovoljna za sve što nam je potrebno, a gdje su još vjetar i ostali obnovljivi izvori, no ne, ne damo mi naftu da nam se slučajno ne naljute ovi što leže na nafti a ja kažem ko ih jebe, pustinja su bili do prije 50 godina, neka opet budu za 50. Žalosno, ali istinito, no sad sam opet malo otišao u neke druge vode. Uglavnom, Virunga je jedna dirljiva aktivistička priča, pravi primjer modernog istraživačkog filma i prava bi šteta bilo bi ga propustiti. Apsolutna preporuka, a uz trailer ovaj sam puta stavio i intervju s redateljem filma u kojem priča o iskustvima koje je doživio u Kongu.

IMDB LINK 

Primjedbe