BABY DRIVER (2017,SAD) – 6/10


Baby Driver je prilično bedast i infantilan film, koji je čak i donekle simpatičan, no daleko je to od nekakvog modernog remek djela u stilu Guya Ritchieja ili ranog Quentina Tarantina. Nema tu ništa sad novoga ili inovativnog, riječ je o gotovo pa klasičnoj pljačkaškoj priči viđenoj na desetke puta, ali samo s malim cakama, koje me, iskreno, i nisu pretjerano oduševile.
Baby (pazi ti imena, nemoj me zajebavat) je tip koji radi kao vozač za pljačkaše banaka u Atlanti. Ne radi to iz nekakvog gušta, već se tim poslom bavi jer ga glavni kriminalni mastermajnd drži za jajca, a Bebač je pravi jebač od vozača. Baby ga maže bolje od Steve McQueena u Bullitu, za njega su Šumaher ili Colin McRae amateri. Da skratim, Baby je najtraženiji vozač u cijelom gradu i nema pljačke, a da on na sigurno ne spremi bandite. No, jednog dana naš Bebač se zaljubi u konobaricu iz nekakve zalogajnice i odluči da više neće raditi s ovim bitangama, no tko njega što pita, on je samo vozač.
Fora koja se htjela postići je zapravo sa samim glavnim likom. Baby je kao klinac doživio nesreću u kojoj mu je oštećen sluh pa cijelo vrijeme mora (?) slušati muziku kako ne bi imao nekakve šume. I taj dio je čak simpatičan. Uglavnom Baby sluša dobru muzikicu, ima tu svega. Od klasike, popa, hip hopa pa rocka, a sve što radi on naštimava na način da bude u skladu s muzikom.
U glavnoj ulozi pojavljuje se relativno nepoznati mladi glumac Ansel Elgort, no zato epizode pršte poznatim facama. Od Kevina Spaceyja i Jamie Foxxa pa do Josha Hamma iz Mad Mena ili Flea iz Red Hot Chili Pappersa. Sve u svemu, Baby Driver je simpatičan akcijski filmić za ubijanje vremena, no ne treba se tu sada očekivati nešta senzacionalno. Redatelj Edgar Wright do sada je najpoznatiji bio simpatičnim komedijicama kao što su Shawn of the Dead (čak jako dobar i zabavan film), Hot Fuzz, Scott Pilgrim vs World ili The World's End, a ovim filmom mislim da si je zacementirao mjesto na A listi redatelja. Daleko od toga da je tip nekakav vizionar ili revolucionar u režiji, no tip ima stila i zna napraviti zabavan i duhovit film. I Baby Driver pokušava biti duhovit, meni relativno neuspjelo, da imam 20 godina manje, možda bi mi nešto od toga čak i bilo smiješno, ovako, baš i ne.

Primjedbe