DARKLAND (2017,DAN) – 7/10


Evo ga. Jedan sasvim dobar akcijski film, koji doduše ima i svojih mana, ali u svakom slučaju je vrijedan gledanja. Glavni lik ove osvetničke akcijske drame je kirurg iz Kopenhagena iračkog porijekla. On živi normalan život danske više srednje klase, žena mu je trudna, sve se doima idilično, no ima samo jedan mali problem. To je njegov mlađi brat koji se spetljao s nekakvim arapskim gangsterima i na samom početku filma vidimo ga kako (neuspješno) pljačka banku. No, pljačka krene po zlu pa mlađi braco ode kod starijeg po pomoć, a nakon što ga ovaj odjebe, mlađi završi u komi i ubrzo drapi. Starijeg brata počne gristi savjest, a kad shvati da policiju boli ona stvar za tamo nekakvog iračkog doseljenika koji je ubijen zbog povezanosti s bandama, odluči uzeti stvari u svoje ruke.
Iako je ovaj film danski, i redatelj i većina glumaca su arapskog porijekla, a posredno se Darkland bavi i getoizacijom pridošlica na zapadu. Je, ima i tipova kao i naš glavni lik Aziz koji uspiju isplivati i postati kirurzi kao on, no dobar dio te ekipe ostaje potpuno marginalizirana i postaju kriminalci. Vjerojatno dobrim dijelom i svojim zaslugama, što se lijepo prikazuje u jednoj sceni kad Aziz plane na svog starog jer ovaj stalno gleda vijesti iz Iraka i ni ne pokušava se prilagoditi na život u novim uvjetima.
Pomalo me ovaj film podjseća i na filmove s najsvježijim akcijskim junakom, Liamom Neesonom. Bogami to je fenomen koji nikada neću shvatiti. Kako tip koji je cijelu karijeru većinom igrao dramske uloge (Oscar Schindler recimo) i nekakve karakterne likove sa šezdesetak godina postane akcijska zvijezda, no sve je danas očito moguće. Darkland ipak nije baš toliko naivan kao nisonovski filmovi (da se odmah razumijemo, ne smeta meni toliko naivnost, jasno mi je da je svaki akcijski film naivan, ono što mi smeta su totalne gluposti u koje ne bi povjerovala ni djeca od dvije godine u te filmove), ipak je tu riječ o štemeru od kojih 30 ili 35 godina, a ne kao u Neesonovom slučaju 60. Sasvim pristojan film, no nažalost ne i nešto više, no moja ljubav prema danskom filmu odavno je već opisana i objelodanjena svijetu, a Darkland je samo dokaz da ovi simpatični potomci vikinga znaju raditi i prave akcijske filmove.

Primjedbe