HANUSSEN (1988,MAĐ-NJE) – 7/10




U dobrom dijelu svojih filmova vjerojatno najpoznatiji mađarski filmaš svih vremena, Istvan Szabo, dosta često se obračunavao s totalitarnim režimima, prvenstveno nacizmom i fašizmom, a jedan od takvih filmova je i ovaj, motiviran po istinitoj priči. Film počinje kada na kraju I svjetskog rata mladi austro-ugarski kaplar biva ranjen u glavu i umalo oslijepi. U bolnici se upoznaje s poznatim židovskim psihologijom, koji mu pomaže otkriti da ovaj ima vidovnjačke sposobnosti. Hanussen ubrzo postaje poznat u cijeloj Njemačkoj po svojim predviđanjima i moćima, a sredinom 20-ih godina put ga odvede u Berlin. Ondje nastupa u koncertnim halama i predviđa mnogo toga što će se dogoditi poput dolaska Hitler na vlast i paleži Reichstaga, a njegovo vidovnjaštvo na kraju ga je koštalo glave.
I danas nije poznato je li Hanussen doista imao kakve supermoći {čisto sumnjam} ili je samo bio dobro informirani šarlatan s dobrom moći prpeoznavanja ljudske psihe. Zanimljivo je da se njegova priča dosta podudara s Hitlerovom, koji je navodno i pokupio dosta iz njegov teatralnog nastupa. Ono što je kod Herzoga Kinski, to je kod Szabe austrijski glumac Klaus Maria Brandauer, s kojim je surađivao puno puta pa tako i u ovom filmu, a on je i utjelovio Hanussena. U ulozi psihijatra doktora Betlehemea je dobri stari Erland Josephson {oni koji su gledali Tarkovskog ili Bergmana znat će o kome se radi}, a ono što me malo smeta u ovom filmu je kič.
No, realno gledajući svi totalitarni režimi, od fašizma pa do komunizma su u jednu ruku kič, pa ništa čudno. Priča je zanimljiva, dosta poetična i razigrana, a prati našeg lažnog proroka od uspona pa sve do pada. Realno gledajući, daleko je ovo od vjerojatno najboljeg i najpoznatijeg Szabovog i Brandauerovog zajedničkog ostvarenja, Mephista, no nekako mi i Hanussen ima dosta sličnosti s ovim klasikom. Ne treba ovdje očekivati nešto spektakularno, no Hanussen je svakako film koji i danas, s odmakom od gotovo 30 godina ima svoju vrijednost, tim više jer vidimo da nekakav bauk fašizma, rasizma i neonacizma i dalje kruži ne samo Europom.
Za kraj, da se još malo vratim na Szabu, koji je nedavno dosta kompromitiran nakon što je otkriveno da je bio suradnik komunističkih tajnih službi nakon pokušaja mađarske revolucije 1956. godine. Navodno je prokazivao i svoje kolege filmaše, a kako te optužbe nikada nije demantirao, vrlo je vjerojatno da je tako i bilo, ružna mrlja u životopisu jednog zanimljivog filmaša. Zato bi bilo dobro još jednom pogledati njegovog Mephista, koji nakon ovih otkrivenja djeluje kao da ga je pisao po svojem životu, kako je genijalno ustvrdio jedan ugledni mađarski novinar. 

Primjedbe