ICARUS (2017,SAD) – 9/10


Iz mita o Dedalu i Ikaru poznato nam je da doista onaj koji visoko leti na kraju nisko pada, a ovaj mitski antijunak poslužio je kao motiv za Icarus. Film koji je već dobio posebnu nagradu na Sundance Festivalu 2017. godine, a u ovom filmu autora Bryana Fogela riječ je o vjerojatno najvećoj prijevari u povijesti sporta te je nagrađen i Oscarom za najbolji dokumentarni film u 2017. godini. Ne, nije u pitanju Lance Armstrong, iako je on bio okidač ovom filmašu koji je ujedno i biciklist amater da krene s realizacijom ovog filma. Kako to često biva kod dokumentaraca, Fogel je vjerojatno imao sasvim drukčiju ideju kad je počinjao snimati film. 

Priča o Armstrongu toliko ga je opsjedala da je odlučio provjeriti može li se stvarno prevariti antidopinšku agenciju. Prvo se povezao s nekim Amerikancem, koji mu je trebao osigurati tretman na koji način zavarati testiranja, a kad je ovaj odustao spojio ga je sa šefom ruske antidopinške federacije. Bilo je to negdje krajem 2014. godine, kad mu je ovaj i propisao na koji način mora što raditi da bi postigao bolje rezultate, a kad se nakon nekoliko mjeseci pod dopingom odlučio krenuti na nekakvu napornu utrku biciklističku utrku u Francuskoj postigao je još slabiji rezultat nego godinu ranije.

No, nekako u to vrijeme WADA (Svjetska antidopinška federacija) počela je istraživati ruski laboratorij za doping zbog sumnje u dopingiranost velikog broja tamošnjih sportaša, a u glavnoj ulozi se našao, naravno, novi redateljev prijatelj. I zapravo tek sada tu počinje pravi film, pun nevjerojatnih implikacija i otkrivanja stravičnih stvari, koje bacaju ozbiljnu ljagu na svijet sporta. Da sada ne otkrivam o čemu se točno radi, iako više manje svatko tko prati sport dobro zna da ruski atletičari zbog istraga koje su i dalje u tijeku zbog dopinga nisu smjeli u dobrom dijelu nastupati ni na ljetos održanom svjetskom prvenstvu u atletici u Londonu, a sada vidimo i da su izbačeni sa predstojećih zimskih olimpijskih igara.

Sve u svemu, prilično šokantna priča koja ponovno baca ružnu mrlju na majčicu Rusiju i njenog velikog vođu Putina. Ukoliko su razmjeri ove prijevare stvarno istiniti, onda je Armstrong za Ruse stvarno mala beba, a onda smo, nažalost, i svi mi koji volimo i pratimo sport stvarno teški idioti. Jebiga, jasno je da gdje god je velika lova u igri da ima i mutnih i prljavih poslova, no nekako si uvijek pokušavaš utuviti u glavu pa ne bi se baš toliko usudili varati. No, izgleda da bi, a tip u filmu mi baš i ne izgleda kao lažljivac, tim više jer se vjerojatno i danas nalazi na nepoznatoj lokaciji u Americi u programu skrivenih svjedoka kako ga Vlado i njegovi kagebeovci ne bi ubili. Naravno, netko će sad možda reći da je ovo jeftina američka propaganda protiv Rusije i vrlog nam diktatora Putinčića, no ne izgleda mi baš tako, tim više jer je dosta ljudi nakon otkrivanja ove afere umrlo u prilično sumnjivim okolnostima.

Primjedbe