JAWBONE (2017,GBR) – 7,5/10




Četrdesetak godina nakon što se do tada potpuno anonimni glumac u «mekim pornićima» Sylvestar Stallone proslavio s Rockyjem [po meni najveća lakrdija u povijesti da Roki dobije oskara u konkurenciji tri remek djela kao što su Taksist, Svi predsjednikovi ljudi i Mreža, čovječe tu stvarno ne znaš koji je bolji film, sve same čiste desetke], njegov recept isprobao je relativno anonimni britanski glumac Johnny Harris. Đoni je napisao scenarij za Jawbone i odigrao glavnu ulogu, no vjerojatno je i sam svjestan da s ovim inače sasvim dobrim filmom neće reprizirati Slyevu sreću.

Realno gledajući, Jawbone je sasvim dobar, skoro i vrlo dobar film, dosta netipična boksačka priča u odnosu na ono što se moglo pogledati u posljednje vrijeme. Za razliku od američkih filmova koji su se mogli vidjeti na ovu tematiku zadnjih godina, Jimmy McCabe je fikcionalni lik, luzer iz londonskog predgrađa, gotovo pa krezubi tip na kojeg bi mogao naletiti u svakom lošijem pubu u okolici stadiona West Hama ili Millwalla. Nekadašnja juniorska boksačka zvijezda, sada je tip na pragu četrdesetih možda već i u četrdesetima, koji je upravo deložiran iz socijalnog stana i pokušava se izliječiti od alkoholizma.

U džepu nema ni lipe, samo što nije okolo počeo žicati i jedino čega se sjeti da bi mogao raditi je naravno boks. Pojavi se u staroj teretani, polako počne vježbati, no za razliku od Rockya ili sličnih tipova, o borbi za naslov prvaka bilo čega Jimmy može samo sanjati, njegova je realnost poluilegana borba u nekakvom skladištu s tipom za glavu većim od njega koji izgleda kao da jede malu djecu. Jednako koliko je Jawbone boksački ili sportski film, isto toliko je i prava socijalna drama. McCabe je pravi društveni otpadnik, nešto slično kao Daniel Blakeu u izvrsnom Loachevom nedavnom remek-djelu, tip od kojeg su svi dignuli ruke i tip koji da sutra krepa na ulici, nitko ne bi mrdnuo prstom. Dodatnu atmosferu ovom filmu daje mračno i sumorno londonsko predgrađe, koje izgleda kao da sunce ondje nikada ne izlazi, hladno je i prljavo i smrdljivo i naš se junak potpuno uklapa u njega.

Iako je priča fikcionalna, lako je zanimljivo zamisliti da se ova priča doista negdje i odigrala, a sviđa mi se surovi realistički prikaz, posebno kad je riječ o boks meču. Imaš dojam ko da se macani zapravo makljaju, a snimljeno je na način kao da se nalaziš u ringu s njima, gotovo da se može osjetiti smrad znoja, krv s razbijenih arkada i noseva samo što ne prska po gledatelju. Uglavnom, sasvim dobar film, koji je bio nominiran i za najbolji britanski debitantski film godine, a u njemu se pojavljuju i neke poznate face poput Iana McShanea, Raya Winstonea i Michaela Smileyja.


Primjedbe