LA MECANIQUE DE L'HOMBRE (2016,FRA) – 7/10


Prilično dobar francuski triler s izvrsnim Francoisom Cluzetom (Intouchables) u glavnoj ulozi. Ovaj napeti triler jedan je od razloga zašto volim francuski film. Novi francuski film opisao bih kao kinder jaje. Nikad ne znaš što ćeš dobiti. Kad očekujem da bi mogao biti dobar film, obično se pokaže kao sranje, a kad ne očekujem ništa specijalno, onda se film pokaže kao dobar, vrlo dobar ili odličan. Takav je slučaj i s Mecanicom.
Priča kreće dosta sporo i uplašio sam se da je riječ o još jednom promašaju. Sredovječni tip (Cluzet) dobiva otkaz zbog problema s alkoholom, i dvije godine poslije je u potrazi za poslom, ali barem se izliječio od cuge. Nikako da mu upadne neki poslić, sve dok jednog dana ne primi misteriozni poziv da se sutradan javi na nekakav razgovor za đob. Ispostavi se da je posao sve samo ne običan, no plaćica je dobra i naš junak ga odluči prihvatiti. E sad kreće prava priča. Ispostavi se da radi za nekakvu tajnu službu, da se poslić zapravo sastoji od prisluškivanja i transkripcije razgovora, a kad odluči da ipak ne bi radio ovaj poslić, već je prekasno.
Po radnji ovaj bih film opisao kao svojevrsnu kombinaciju Tri kondorova dana i Priskluškivanja, naravno uz ogradu jer ova dva klasika ipak su puno bolji filmovi. Radnjom te Mecanic polako uvlači unutra, kako vrijeme protječe sve više i više toga se otkriva, a priča postaje sve zamršenija. O Cluzetu ne treba trošiti riječi. Otkako sam pogledao Nedodirljive (tko nije pogledao ovo remek djelo preporučio bih mu da ga svakako pogleda što prije), obično svaki film u kojem se Cluzet pojavi ne propuštam. Vjerojatno je i zbog tog razloga ovaj film završio na mojoj vočlisti i mogu reći da ga se isplati pogledati. Dobar.

Primjedbe