THE COAST GUARD (2002,KOR) – 7/10


Iako se prva asocijacija na nešto što se naziva "Obalnom stražom" vrlo vjerojatno odnosi na prsate plavuše koje u crvenim badićima u slow motionu trčkaraju plažom, istina u ovom slučaju ne može biti dalja. Obalna straža u ovom se slučaju odnosi na južnokorejsku vojsku uz pogranični pojas sa Sjevernom Korejom, kojoj je zadaća budno paziti da neki špijun s mrskog komunističkog sjevera ne zaluta na razvijeni kapitalistički jug. Ukoliko se neki sjevernjački komunjara to i drzne učiniti čeka ga metak u čelo, a ne samo cijeli spremnik metaka, već i bombu jedan od stražara isprazni na nekoliko pijanih lokalaca koji su za mjesto za ljetnu ševicu odlučili izabrati ovu valjda najopasniju plažu na svijetu. I dok na komadiće raznese muškarca, djevojka ostane čitava, no ovaj događaj potpuno pomuti razum i vojniku, ali i njoj, a na pograničnu zonu donese nove neočekivane probleme.

Ovo je još jedan u nizu Kim Ki-dukovih filmova koje sam pogledao posljednjih mjeseci i riječ je o sasvim pristojnoj ratnoj drami, čak s elementima crne komedije. Već sam pisao o Kimu kao o dosta eksperimentalnom i ekstremnom filmašu, koji u svojim djelima voli istraživati skrivene kutke ljudske psihe, a iznimka nije ni The Coast Guard. Ovaj puta Kim istražuje kako bi reagirali ljudi koji se nađu u ovakvoj ekstremnoj situaicji, ali i kako bi reagirali svi oni na koje ta situacija utječe, od ostatka vojnika u četi pa do obitelji i prijatelja lokalne djevojke.

Jasno mi je da Kimovi filmovi nisu za svakoga. Ovaj Korejac uglavnom se bavi dosta teškim temama i filmovi su to u kojima se često gubi granica između žanrovskog i art filma. Doduše, ovaj puta riječ je gotovo o klasičnom žanrovskom filmu {naravno da i sada ima arta, ali ne koliko u njegovim najuspjšnijm djelima kao što su Proljeće, ljeto... ili 3-Iron}. Korejski film sam je po sebi dosta specifičan, a Kim je tek posebna priča. Zato ako se netko odluči pogledati neki od njegovih, pa i ovaj film, mora biti spreman na sve, pa tako i na prilično ekstremne i apsurdne situacije. Ni ovdje takvih situacija ne nedostaje, a nekako mi se čini da je Obalna straža i njegova žestoka kritika tadašnje {isto tako i sadašnje, ne vidim da se puno promijenilo} sveprisutne militarizacije i nekakvog sadističkog vojničkog drila, koji u ovom filmu Kim stvarno dovodi do apsurda i pretjerivanja. Ja sam si nekako protumačio da je ovaj film na neki način njegov krik protiv rata koji se već više od pola stoljeća konstatno nadvija iznad glava naroda koji dijeli bodljikava žica po 38. paraleli. Kim nije patetičan tip koji će na tu temu napraviti nekakvu plačljivu dramicu, on je tip koji ne odustaje od svog prepoznatljivog stila, kojim je prije petnaestak godina osvojio europsku kritiku pa je tako i dan danas. Nije ni ovo film koji spada u njegovu prvu klasu, no sasvim je zanimljiv za pogledati. 


IMDB LINK 

Primjedbe