THE GET DOWN (2016-17,SAD) – 7/10




Ne mogu se sjetiti jesam li ikada gledao seriju koja ima takvu razliku u kvalitetu između dvije sezone kao ova serija. I dok je prva vrlo dobra, pa čak bi se usudio reći i odlična, u drugom dijelu sve kao da se raspada, postaje potpuno predvidivo, bezvezno i usiljeno, kao da je kreatorima potpuno izostalo ideja i drugi dio su sklepali onako na brzinu. The Get Down je serija smještena u zloglasni njujorški kvrat Bronx u drugoj polovici sedamdesetih godina, u vrijeme zalaska disca, a stvaranja nekakvoh hip-hop, dj pokreta, a glavni likovi ove serije su skupina klinaca koji sanjaju postati zvijezde novog glazbenog pokreta i na taj sin način kupiti kartu za bijeg iz bijede.


Moram priznati da me u prvih šest epizoda koliko traje prva sezona potpuno iznenadila realističnost prikaza Bronxa u ovom razdoblju. Tome su sigurno pridonijele i arhivske snimke koje su odlično uklopljene u seriju, a zanimljiva je i pričica o klincima koji malo po malo kreću s repanjem i diđejanjem. Pojavljuju se tu i neki stvarni likovi kao što je Grandmaster Flash i stvarno je priča zanimljiva, a utjecaj jednog od kreatora ove serije Baza Luhrmana (Moulin Rouge, Veliki Gatsby) stvarno se vidi. Ima tu i dosta pjevanih scena, što u prvoj sezoni se uklapa savršeno jer je riječ glavnom i dj-muzici tog vremena, sirovom hip-hopu s tu i tamo nešto disca, a te scene ne djeluju pretjerano.

No, ono što u prvoj sezoni djeluje kao rađeno sa savršenom dozom mjere, u drugoj sezoni, odnosno u preostalih pet sezona, pretvara se u pretjerivanje. Ne znam, dosta me razočarala druga sezona. Prvih šest epizoda valjda sam progutao u jednoj ili dvije noći, a na kraju sam se jedva natjerao da cijelu seriju odgledam do kraja. Nekako sam uspio izgurati, a kako je Netflix odustao od snimanja The Get Downa {sva sreća}, tako je ovo i konačni kraj. Iako drugi dio strašno ruši dojam, svejedno se isplati pogledati ovu serijicu, tim više jer je prva sezona odlična. Smještena u legendarno ljeto 1977. godine {Summer of Sam,}, valjda najtoplije ljeto u povijesni New Yorka i polako se razvija i stvarno je zanimljivo vidjeti kako izgleda život u tom vjerojatno najpoznatijem getu u jednom izrazito zanimljivom razdoblju. Bijeda i siromaštvo, gangsteri i droga, ali i zanimljive nove ideje i dobra glazba, korumpirani političari i pomhanitali pastori, svega ima u Bronxu s kraja sedamdesetih. Šteta zbog takvog drastičnog srozavanja u drugoj polovici. 


Primjedbe