THE MUMMY (2017,SAD) – 1/10


Još jedno grozno blokbastersko smeće od filma, koje sam već nakon nekih sat vremena agonije jednom za svagda ugasio pa izbrisao s tvrdog diska. Mumija je čak gora i od Kralja Arthura, što je nevjerojatno postignuće kad se uzme u obzir da je Arthur stravično loš film, no eto, postoji još nešto gore. Stvarno mi je neshvatljivo kako ljudi uopće dolaze na ideje snimanja ovakvih filmova. Ajde, jasno mi je, u Americi postoje na deseci milijuna troglodita koji uživaju u žvakanju ovakvih debilana, no kako je moguće smisliti i snimiti film poput ovoga u kojem nema AMA baš ništa originalnog, na to valjda odgovor ne zna ni dežurni sveznadar Bruno Šimleša. Ovo je čisto recikliranje svega već viđenog, što samo po sebi i ne mora uvijek biti toliko loše, no ovdje ispada čisti užas i mučenje.

Pred 15, 20 godina imali smo sličan serijal na temu mumija i drevnog Egipta s Brendanom Fraserom, koji isto nije bio bogznašta, ali u odnosu na ovo je valjda Ben Hur. Izvjesni Alex Kurtzman (klasični holivudski štancer, taj je napisao i producirao hrpu gadarija, a evo ga sad se očito primio i dirigentske palice) zaslužan je za ovo nedjelo u kojem ima nadrobljenog svega. Od dakako Mumije, Indiane Jonesa, Živih mrtvaca i ko zna čega sve ne, buddy – buddy fore kao iz filmova otprije 25, 30 godina (i to loše), a tu je udrobljen i doktor Henry Jekyll (naravno i gospodin Hyde), kojeg je utjelovio Russell Crowe glavom i bradom.

Sad će opet ispasti da ja samo pljujem po blokbasterima i da izdrkavam na neke kvazifilmove za koje niko nije ni čuo, no ovaj današnji Hollywood stvarno je (barem za mene) izgubio kompas. Volim i ja blockbustere i dobru akciju (Mad Max recimo zadnji, e to je akcijski film po mom ćejfu), no većina ovih današnjih filmova stvarno su jako, jako loši. Očito danas veliki studiji misle da je dovoljno uvaliti jednu (Tom Cruise) do dvije (već spomenuti Russell) velike zvijezde, udrobiti u film hrpetinu eksplozija, zgrada koje se ruše, pokoji pičić (ovdje imamo dvije mrcinice) i to je to. Što je najžalosnije, to izgleda i dalje prolazi, a baš bih volio vidjeti situaciju (mislim da sam o ovom već pisao, kao da imam deja vu, a možda i nisam) u kojoj autor scenarija donosi scenarij na stol producentima. Aha, imamo mumiju. Odlično. Imamo doktora Đekila i mister Hajda, koji će bit još zajebaniji nego Mumija, kužiš kak će to bit ludo. Imamo Toma Kruza kojeg ćemo platit 20 milja, on će trčat i skakat iz aviona i bacat fore, vrhunski, a gdje god Tom glumi to je zicer. Ma bravo, evo ti 125 milja dolara. I ruši, brate, razbijaj, neka se praši i dimi sve. I onda dobiješ ovakav šljam od filma. Grozno. Dajte više neki dobar blokbaster Amerikanci, jebem li vas u usta škrbava*.
*citat Dejo Savićević nepoznatom Hrvatu A.D. 1999.

Primjedbe