MUSCLE SHOALS (2013,SAD) – 9/10




Neka mjesta očito u sebi skrivaju nekakvu magiju. Nevidljivu energiju koja se ni po kakvoj logici baš ondje ne bi trebala nalaziti, no nalaze se upravo tamo. Jedno od takvih mjesta je i Muscle Shoals. Mjestašce od desetak tisuća stanovnika na samoj granici Alabame s Tennessejem, u koje se smjestio možda i najpoznatiji glazbeni studio svih vremena. Gotovo da ne postoji važniji glazbenik iz 60-ih i 70-ih godina koji nije snimao u Fame studiju Ricka Halla ili Jackson Highway studiju Swampersa, pratećeg benda u prvom studiju, a ovaj dokumentarac svijetu predstavlja jedno od najvažnijih mjesta za razvoj popularne muzike.

Lista poznatih muzičara koji su snimali u studijima smještenim tik uz rijeku, šume i polja pamuka je podugačka, a gotovo toliko je dugačka i lista poznatih glazbenika koji se pojavljuju u ovom filmu. Od Bona, Keitha Richards, Wilsona Picketta, Arethe Franklin, Ette James, Percyja Sledgea, Gregga Allmanna i mnogih, mnogih drugih koji su svoje možda i najpoznatije pjesme snimili u ovom očito magičnom mjestu pod supervizijom Ricka Halla, u kojem je nastala i ova ispod obrada.


Muscle Schoals je istovremeno i film o Ricku Hallu. Naizgled klasični hillbilly iz Alabame već početkom 60-ih je čvrsto odlučio da će u teškoj vukojebini napraviti najbolji studio na svijetu i u tome je čovjek stvarno i uspio. Zvuk, ali i ideje koje su ondje dobivali najpoznatiji muzičari svog vremena bili su jedinstveni, a Hall je imao viziju, principe i niz životnih tragedija i očito urođena inatljivost kao da su ga tjerali da postane najbolji u svom poslu.

Također, Muscle Shoals je vjerojatno bilo jedino mjesto u Alabami u kojem riječ segregacija 60-ih godina nije postojala. Bijeli i crni glazbenici ondje su zajedno stvarali muziku koju i danas svi slušamo, a baš taj melting pot između nekakvog crnačkog bluesa i južnjačkog hillbillyja i southern rocka vjerojatno je bio dobitna kombinacija za postizanje takvog besprijekornog zvuka kojem su se mnogi neprestano vraćali. Prekrasan film o vjerojatno i najpotentnijem razdoblju u povijesti popularne glazbe, a ujedno i strašna priča o jednom pa mogao bih reći i vizionaru, čisti užitak za gledanje i slušanje bit će ovo za sve one koji vole dobru muziku. Slab sam na ovakve glazbene dokumentarce pa je i zbog toga ocjena ovako dobra, no i bez toga Muscle Shoals je izvrstan film.

Primjedbe