A DARK SONG (2016,IRS) - 7,5/10




Pošteni horor u zadnje je vrijeme prilično teško pronaći, a s druge strane isto se toliko lako izgubiti u tom moru hororskog šunda koji se svakodnevno štanca. Potpuno je jasno da se dobar dio mladih filmaša i debitanata u svijet filma odlučuje ući baš preko horora jer se taj film može i u minimalističkim uvjetima i s minimalnim troškovima snimiti, a da opet izgleda pošteno. Takav je slučaj i s filmom "A Dark Song", dugometražnim prvijencem redatelja iz Irske, Liamom Gavinom, koji je sam i napisao scenarij za ovaj podosta zastrašujuć film. U ovom dosta jezivom filmu o nadnaravnom, prizivanju duhova i okultizmu, Gavin je, kako sam kaže u jednom intervjuu, odlučio spojiti "Exorcista" s Ken Loachom. Znači, ovaj autor se odlučio na jedan svojevrsni eksperiment spajanja horora i socijalne drame i po mom sudu čovjek je napravio dobar posao.

"A Dark Song" jedan je od onih filmova u kojima veliku važnost ima atmosfera, ali i priča, koja je ovdje stvarno odlično napisana, a i izvedena. Mlada žena koja je nedavno doživjela tragediju odluči potražiti pomoć okultista, koji joj obećava preko sotonističkog rituala susret s poginulim članom obitelji, Njih se dvoje nalaze u nekakvom zabačenom dvorcu u irskoj provinciji, a od samog početka je jasno da je ovaj okultist i dozivatelj duhova teški čudak. Kako bi se pročistili za ritual njih dvoje u dvorcu moraju boraviti sami dulje vrijeme i pripremati se za seansu koja će biti dugotrajna i opasna te bih i oboje mogla koštati života.

Odmah da naglasim "Mračna pjesma" nije jedan od onih horora od kojih se treba očekivati kante krvi, odsjecanja glava ili slične gadarije. Ne, ovo je film koji te polako svojom pričom, atmosferom straha, iščekivanjem, polako uvlači unutra. Zanimljivo je kako je Gavin ideju za ovaj film dobio gledajući dokumentarac o možda i najpoznatijem okultistu svih vremena Alistairu Crawleyju, a kao svakom prosječnom Ircu koji dolazi iz nekakvog klasičnog katoličkog okruženja ta mu je ideja predstavljala zanimljiv izazov. Inače, ovaj je film osvojio godine dosta nagradama po festivalima specijaliziranim za horore i znanstvenu fantastiku, a ovaj filmić najbolji je dokaz da se s minimalnim uvjetima može napraviti nešto dobro. Samo dva glumca, prazni dvorac koji je već sam po sebi nekako jeziv. I dobra, zanimljiva priča.



Primjedbe