DER JUNGE KARL MARX (2017,NJE-FRA-BEL) - 7/10

 
Europa je u prvoj polovici 19. stoljeća bila prilično ružno mjesto za život, ako, naravno, izuzmemo mali broj zemljoposjednika, industrijalaca, plemstva. Feudalni sustav u većem dijelu starog kontinenta bio je na svom vrhuncu, industrijska revolucija već je uzimala maha te se iz Engleske širila prema Francuskoj, Njemačkoj i ostalim zemljama. Revolucija u proizvodnji nagnala je ogroman broj seljaka bezemljaša da se zapute u gradove u potrazi u poslom, gdje su za minimalne nadnice od zore do mraka u nezamislivim uvjetima radili u rudnicima i tvornicama. Dok su siromašni proleteri skapavali od gladi, buržoazija je fino punila kesu i bogatila se pa zato je posve jasno da se sredinom 19. stoljeća pojavila nova političko - filozofsko - ekonomska struja koja je zazivala promjenu u tom omjeru snaga.
Francuska revolucija pedesetak godina prije pokazala je da kad se siromašna većina ujedini može se mnogo toga postići, no vrlo brzo ta je revolucija pojela svoju djecu i sve je krenulo po starom. Sve brojniji radnici u 19. stoljeću počeli su se organizirati i tražiti svoja prava, a važnu ulogu u usmjeravanju njihovih zahtjeva imao je glavni junak ovaj filma, Karl Marx, kao i njegov "sidekick" Friedrich Engles. Iako se ova njemačko-francusko-belgijska koprodukcija zove "Mladi Karl Marx" komotno je mogla ponijeti naziv "Mladi Karl i Friedrich" jer oba sukreatora "Komunističkog manifesta", knjižice koja je promijenila svijet i promišljanje ovdje imaju jednaku ulogu.
Priča ovog filma koji je u distribuciju krenuo godinu dana uoči obljetnice 200. rođendana ovog njemačkog filozofa, političkog teoretičara, ekonomista, sociologa, novinara i utemeljitelja socijalizma odnosno komunizma započinje početkom 40-ih godina 19. stoljeća od Marxovog upoznavanja s Engelsom. I dok je Marx potjecao iz nekakve srednje klase, Engelsova je pozadina bila bitno drukčija, njegov otac bio je bogati industrijalac s tvornicama u Njemačkoj i Engleskoj. U ovom filmu angažiranog filmaša podrijetlom s Haitija Raoula Pecka {ove godine nominiran za Oscara za dokumentarac "I am not your Negro"} prate se njihovi mladi dani i putešestvije od Pariza do Londona i Bruxellesa pa sve do izdavanja famoznog komunističkog manifesta 1848. godine. Znakovito je da je samo nekoliko mjeseci nakon izlaska manifesta Europu poharala do tada najveća radnička revolucija u kojoj su se obespravljeni radnici pobunili praktički istovremeno u svim kraljevstvima i carstvima i po prvi puta su se uspjeli izboriti za kakva - takva prava. Za europske prilike ovaj je film imao stvarno jako lijep budžet (9,5 milijuna eura), a to se i vidi u svakom kadru. Uspio je Peck krasno stvoriti ugađaj prljave zapadne Europe iz polovice 19. stoljeća, tu mu se stvarno mora skinuti kapu.
Iako je tema ovog filma definitivno bolja od njegove same realizacije, Mladi Karl Marx film je svakako vrijedan gledanja, posebno za one koje zanima politika i povijest. Svi znamo da se komunizam koji su Marx i Engels zamišljali na koncu pokazao kao potpuna utopija i da su njihove ideje i ciljeve Lenjin, Staljin i ostali luđaci {da ne spominjem Mao Ce Tunga ili Pola Pota} potpuno iskrivili i pretvorili komunizam u jedan od najvećih užasa u povijesti. No, i danas po nekim pametnim i naprednim zemljama kao što su skandinavske vidimo da se može uzeti ono najbolje i od komunizma i od kapitalizma i to lijepo uklopiti u državu blagostanja u kojoj je velika većina stanovništva zadovoljna. S druge strane vidimo i brojne promašene države {u koju bi definitivno svrstao i Hrvatsku}, koje kao da su od obje te političko-ekonomske doktrine preuzele samo ono najgore.
Nema sumnje da je ovo jedan od onih angažiranih filmova i da je sam Peck tipični ljevičarski filmaš u stilu puno poznatijeg kolege Michaela Moorea. Očita namjera je ovim filmom bila pokazati da je ideja komunizma i nekakve preteče radničkog samoupravljanja u tom kontekstu imala smisla, a povijest će pokazati hoće li komunizam u nekom svom obliku dobiti još koju priliku. 
 

Primjedbe