DUELYANT (2016,RUS) – 6/10




Stoljećima su se razmirice među mužima rješavale dvobojima. Prva asocijacija na dvoboj mnogima su vjerojatno revolveraški obračuni na divljem zapadu, no otkako je svijeta postojali su ti obračuni s tisućama i tisućama varijacija na temu. Lista poznatih ljudi koji su skončali na ovaj način je podugačka, a na njoj su i dva čuvena ruska pisca, Mihail Ljermontov i Aleksandar Puškin. Rusi su stvarno ispraksirali dvoboje do savršenstva, a to se najbolje može vidjeti u ovom povijesnom spektaklu, koji, čini mi se, s povijesnim činjenicama i nema puno veze.
Dvoboji su među ruskim plemstvom, posebno u 19. stoljeću bili gotovo svakodnevni. I najmanje trzavice su se rješavale dvobojem, nije postojao način da se dvoboj izbjegne jer je to značilo i gubitak plemićke titule, a kolike su inačice duela postojale najbolje se vidi u ovom filmu. Lice u lice s jednim napunjenim, a jednim praznim pištoljem, čuveni ruski rulet, deset koraka, petnaest koraka, istovremeno pucanje, prvo puca jedan pa drugi, pucanje preko paravana... Imali su Rusi bujnu maštu očito kad je bilo ubijanje u pitanju oduvijek, a glavni lik ovog filma je nekadašnji vojnik plemićkog porijekla kojem je oduzeta titula. I tako kreće on u osvetničku misiju u visokom društvu Petrograda 1860. godine, u duelima kebeči sve redom, a polako se počinju i razotkrivati njegovi motivi.
Ono što se ovom povijesnom i očigledno visokobudžetnom spektaklu ne može prigovoriti to su prekrasni i uvjerljivi interijeri i eksterijeri te kostimi, koji vjerno prikazuju imperijalističku Rusiju iz druge polovice 19. stoljeća. No, ono što mu se može prigovoriti je dosta šupljikava, tanka i neuvjerljiva priča koja mi baš previše i ne drži vodu. Ima tu dosta rupa, neki dijelovi priče su stvarno prenategnuti, a ni likovi mi nisu nešto pretjerano uvjerljivi. Postoji kao neka pozadinska priča kojom se njihove motivacije pokušavaju objasniti, no nije mi to baš najsretnije realizirano. I gluma mi je pretjerano teatralna, kao da je riječ o ekranizaciji neke predstave iz teatra Boljšoj, a ne filmu. Osrednje, no ajde, može se ipak pogledati. Ako nekog zanima dobar film o dvobojima, neka pronađe The Duellists s Harvey Keitelom, inače debitantski film Ridleyja Scotta. 

Primjedbe