EL CIUDADANO ILUSTRE (2016,ARG) - 9/10


Daniel Mantovani dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, no unatoč tome on ne djeluje kao zadovoljan čovjek. Ni slava, ni bogatstvo, ni ugled, ni utjecaj očito ne mogu pomoći Mantovaniju da se osjeti ispunjenim, a kad dobije pozivnicu da posjeti svoj rodni gradić u Argentini u kojem nije bio već tridesetak godina, pomisli da bi taj posjet mogao biti poticajan za njega. Da situacija bude zanimljivija ljudi iz njegova gradića u argentinskoj provinciji poslužili su mu kao inspiracija za najslavnija djela koja su mu i donijela najvažniju nagradu u književnosti, no očito je zaboravio da svoje nekadašnje prijatelje i poznanike nije prikazao baš u najboljem svjetlu. U početku sve to izgleda dosta idilično (osim nezgode na putu), za čuvenog književnika organiziraju se razna primanja, svi ga časte, žele se slikati i pozdraviti s njim, stisnuti mu ruku, a treba dobiti i priznanje za počasnog građanina ovog mjesta. Susreće se i s ljudima koji su mu nekada bili prijatelji, a nije ih vidio desetljećima, no polako se situacija počinje komplicirati jer ima i onih koji Mantovaniju nisu zaboravili što ih je u svojim djelima prikazao kao primitivce iismijavao ih je.

Kako priča ide dalje tako i film postaje sve zabavniji i nevjerojatniji i El ciudadano ilustre (The Distinguished Citizen u engleskom prijevodu) polako, ali sigurno se iz drame počinje pretvarati u crnu komediju. Stvarno me ovaj film oduševio iako na početku možda i djeluje malo teško, a tema možda i ne pretjerano zanimljivo, no kako se približava svome kraju postaje sve bolji i bolji te se u ovom gradiću ogledaju svi mali gradići cijelog svijeta. Osvojio je "El ciudadano ilustre" tridesetak nagrada po festivalima diljem svijeta, bio je i argentinski kandidat za Oscara (nije ipak ušao u uži izbor), a izabran je i za najbolji film na španjolskom govornom području u 2016. godini. Ipak, najviše me u ovom filmu oduševio izvanredni argentinski glumac Oscar Martinez (Wild Tales) u ulozi nobelovog laureata. U ovoj perfektno napisanoj ulozi Martinez je stvarno razvalio i za tu je ulogu nagrađen na festivalu u Veneciji.

Mantovani je očigledno morao pobjeći iz svog rodnog gradića kako bi ostvario svoje snove, no potpuno je jasno da iz njega nije uspio pobjeći duhom. I nakon 30 godina mnoge rane su ostale otvorene, mnogi odnosi neraščišćeni i redateljski dvojac Gaston Duprati Mariano Cohn uz vrsni scenarij Andresa Duprat baš na tome stvaraju zanimljive konfliktne situacije. Sukob tog malograđanskog duha u kojem je svaki onaj koji se izdigne iznad prosjeka sredine i postigne uspjeh prezren (što je naš junak dodatno i podgrijao sočnim prikazima svojih sumještana u knjigama), ali i onog koji se uspije uzdići pa s visoka i s prijezirom gleda na svoje nekadašnje sugrađane plodno je tlo za razvoj zanimljive priče, što ovaj film svakako jest. Emotivna i duhovita vrlo originalna priča koja je potpuno zasluženo požnjela takav uspjeh.


IMDB LINK

Primjedbe