ELSER / 13 MINUTES (2015,NJE) - 7,5/10



Uspon Hitlera i nacizma tijekom 30-ih godina u Njemačkoj nisu baš svi dočekali blagonaklono. Nakon poraza u I svjetskom ratu i po Nijemce dosta sramotnog mirovnog sporazuma u Versaillesu malo je nedostajalo da i Njemačka postane socijalistička država. Iako je pokušaj Rose Luxemburg i njemačke inačice marksističke revolucije neslavno završio i ona je pogubljena još 1919. godine, u Njemačkoj je i dalje postojao velik broj dobro organiziranih socijalista i komunista. Baš strah od komunizma (uz mnoge druge okolnosti, jasno) imao je i velik utjecaj za dolazak Hitlera na vlast, koji se nakon toga vrlo brzo krenuo obračunavati s komunistima.

Iako Georg Elser nije bio jedan od onih tvrdih komunista, nesumnjivo je bio skloniji ljevici i nikako nije mogao mirno gledati dolazak na vlast fašista koji su gazili sve one koji su bili drukčiji i mislili drukčije. Zbog toga je Elser odlučio izvršiti atentat na Hitlera, a ovaj film prati njegov život od trenutka kad je došao na tu ideju pa sve do njegovog uhićenja nakon što je, jasno, ovaj atentat koji je mogao izmijeniti tijek povijesti neslavno završio. Naravno da se kroz flešbekove Elser prisjeća i svoje mladosti u kojima se mogu vidjeti okolnosti pod kojima je odrastao, razvijao se i što ga je zapravo nagnalo na ovaj čin.
Autor ovog filma jedan je od najpoznatijih njemačkih redatelja Oliver Hirschbiegel (Der Untergang), a iako je u Njemačkoj u distrubiciju krenuo prije gotovo dvije godine, nedavno je stigao i u američka kina. Nesuđenog junaka Elsera utjelovio je Christian Friedel, njemački glumac mlađe generacije i dobro je odradio svoj posao, a ovaj je film osvojio dosta nagrada po festivalima te čak sedam nominacija u izboru za njemački fllm godine (doduše, nijednu nije potvrdio). 

Primjedbe