IGLA ISPOD PRAGA (2016,CRG) - 6,5/10

Još negdje krajem prošle godine, ako se dobro sjećam, naletio sam na trailer ovog filma. Ne znam ni kako ni gdje, no moram priznati da sam odmah pomislio da bi to mogla biti zabavna i simpatična komedija na crnogorski način, nešto što do sada baš i nisam imao prilike gledati. No, kako to obično biva s trailerima, unutra se ubace sve smiješne, duhovite i zabavne scene i kad kreneš gledati film shvatiš da zapravo i nije smiješan i duhovit kako se na prvu čini. Baš takav slučaj se dogodio i s dugometražnim debijem mladog crnogorskog filmaša Ivana Marinovića - pokazalo se da je Igla ispod praga više drama, nego komedija, a sve one i polusmiješne scene mogu se pogledati u traileru.
Malo sam razočaran, priznajem, jer sam očekivao da bi ovo moglo biti potencijalno iznenađenje jer tematika je dosta zanimljiva i svima nam jako poznata i bliska. Mještani malog mjesta u crnogorskom primorju došli su u priliku da svoju zemlju po jako dobroj cijeni prodaju strancima koji ondje planiraju graditi nekakav velebni resort s golf igralištima i sličnim. I dok je cijelo selo već na katastru povadilo zemljišne papire i već sanja desetke tisuće eura, jedini koji pravi probleme je lokalni pop.
Pop Petar u svoje se selo vratio i tamo postao paroh kako bi mogao brinuti o bolesnoj i dementnoj majci, a s njim je i sin Đorđe. Žena mu se odavno skurvala i pobjegla s drugim, a zbog svog cinizma, iskrenosti i melankolije pop i prije ove prilike nije bio omiljen među mještanima. Kako se bliži rok za prodaju zemljišta, tenzije rastu, seljani su sve nervozniji te upadaju u konflikte s tvrdoglavim popom i na razne načine pokušavaju ga istjerati iz sela, a situaciju dodatno podgrijava nedavna smrt najstarije babe u selu za koju mještani misle da je neka vrsta vještice.
Okupila se tu sasvim zanimljiva glumačka ekipa i mogu se vidjeti tu brojna poznata lica kao što su naš Bjelovarčanin Bogdan Diklić u ulozi popova daljnjeg rođaka, Leon Lučev kao samoprozvani šef sela te Seka Sablić kao popova majka. Inače, ako sam dobro vidio, ovaj će se film ubrzo moći vidjeti na skorašnjem Zagreb Film Festivalu pa ako je netko u prilici i ima neviđenu želju vidjeti kako napreduje crnogorska filmska industrija, moći će to kroz mjesec dana provjeriti iz prve ruke. Moram istaknuti i da je prilično zanimljivo to autorovo poigravanje sa stereotipima o klasičnim lijenim i zatucanim Crnogorcima koji bi do kruha preko motike, prodajom đedovine do osiguranja egzistencije pa prst u uho i uživaj, a parice samo kapaju (poznato? ima takvih i kod nas). Taj dio je stvarno OK, možda i najbolji dio filma i čini mi se da je u postizanju te autentičnosti Marinović ipak uspio daleko više nego u samoj razradi priče, koja se na kraju ipak pokazala nešto tanjom no što sam očekivao.

IMDB LINK

Primjedbe