JUNGLE (2017,AUS) - 7/10

 

S pustolovnim filmovima obično se ne može (previše) promašiti, a takav je slučaj i sa Džunglom. Pustolovna drama snimljena prema istinitim događajima iz 1981. godine kad se skupina mladih željnih avanture zaputili u potragu za indijanskim selom duboko u južnoameričkoj prašumi. Glavni lik ovog filma zove se Yossi Ghinsberg, (tada) mladi Izraelac koji je uoči polaska na fakultet odlučio malo vidjeti svijeta, a put ga je odnio u Boliviju. Tamo je upoznao skupinu sličnih pustolova kao što je i sam, a kobni trenutak dogodio se kad je naletio na starijeg tipa koji mu se predstavio kao vrsni poznavatelj džungle koji će njega i još dva prijatelja mu dovesti do još neviđenog indijanskog plemena. 

Yossi i društvance su nakon kraćeg premišljanja prihvatili ponudu neznanca i odlučili su krenuti u neistražene džungle, no vrlo brzo ekspedicija je pošla u krivom smjeru i ljudi su zaglibili duboko u nedođiji Amazone. Eto, reći ću samo da se Yossi izvukao, što je valjda u startu i jasno jer ako je uspio napisati knjigu po kojoj je i snimljen ovaj film, onda nije mogao poginuti. No, da se dogodilo čudo kako je više tjedana uspio preživjeti u Amazoni okružen anakondama, jaguarima, majmunima, raznim bubama i mravima, onim ribicama koje se vole zavući u pimpača dok pišaš u rijeku )zbog straha od te opake ribe nikad se nisam ni odlučio na izlet u Amazoniju) i sličnim čudovištima, definitivno je. 

Inače, ovaj je film snimljen u australsko - kolumbijskoj koprodukciji (dobrim dijelom bolivijsku je prašumu glumila kolumbijska prašuma, a snimano je i u Australiji), a glavnu je ulogu preuzeo sve stariji Harry Potter. Daniel Radcliffe za ovu je ulogu morao bitno smršavjeti, a kao najveće dvije zamjerke ovom filmu možda bih istaknuo povremenu pretjeranu i nepotrebnu melodramatičnost i patetičnost, ali i scene s prilično nepotrebnim i za priču potpuno nebitnim flešbekovima. Pomalo mi idu na živce ti flešbekovi koji se dosta često upotrebljavaju u posljednje vrijeme. Nekada to ispadne dobro i korisno, no ponekad mi to djeluje kao nekakav prečac za objašnjavanje priče kad filmaši skuže da su se zapetljali i zaglavili, a ovdje mi te scene pomalo djeluju kao na silu ubačene i skroz nebitne za priču. No, ajde, neću biti cjepidlaka, za one koji vole pustolovne filmove (ima li uopće netko da ne voli pustolovne filmove?) ovo bi trebalo biti zadovoljavajuće. Nije Džungla sad baš toliko impresivan film, no vrijedi ga pogledati, ali ostaje dojam da je ovaj film pao u ruke nekom boljem i talentiranijem redatelju no što je izvjesni Greg McLean (gledao sam nedavno njegov slabi Belko Experiment), možda je ovo moglo biti još i bolje.


IMDB LINK

Primjedbe