KALO POTHI / THE BLACK HEN (2015,NEP) - 7/10


Gotovo sam siguran da je ovo prvi nepalski film koji mi je ikada dopao šapa, a ako je nekoga zanimalo kako izgleda život u ruralnim krajevima ove države smještene u Himalajama i okružene Kinom i Indijom da ne promoli nos iz vlastite sobe, Crna kokoš idealna je prilika. Moram priznati da je Nepal jedna od država o kojima ne znam gotovo ništa, a zapanjujuće mi je djelovao podatak koji se može saznati u ovom filmu da je ondje sve donedavno bijesnio građanski rat između vladinih snaga i maoističkih gerilaca.
Radnja ovog filma smještena je u to nestabilno razdoblje, a u središtu priče dva su klinca koji uzgajaju kokoš i nadaju se da će zaraditi nešto para prodajući njena jajca. Postignuto je primirje između vladinih snaga i revolucionara (kojima se pridružila i sestra jednog od naših junaka), odmah je bolje raspoložene među seljanima mjesta na samom sjeveru Nepala, a problemi nestanu kad kokoš jednog dana nestane. Kako bi je pronašli, malci, koji su nerazdvojni unatoč tome što ih razdvaja kastinski sustav, kreću u potragu za izgubljenom kokoši, a tijekom svog putovanja uvjere se koliko je zapravo krhko primirje između zaraćenih strana.
Crna kokoš simpatičan je i zanimljiv film koji na trenutke djeluje čak kao da je dokumentarac. Posve je autentičan, tipovi koji su vrlo vjerojatno klasični naturščici svoj su posao odradili jako dobro, a zanimljivo je tu i tamo pogledati poneki film iz nama ovako egzotične i daleke zemlje pa barem na taj način saznati što se ondje zbiva.

IMDB LINK

Primjedbe