MARTYRS (2008,FRA) - 8/10


Ovo je jedan od najekstremnijih, najbrutalnijih, najšokantnijih i najviše uznemirujućih horora na koji sam ikada naišao, a to zapravo i ne čudi kad se zna da su Mučenici sami vrhunac filmskog pokreta koji je nazvan "New French Extremity". Odmah ću upozoriti, oni koji inače i ne preferiraju horor, možda bolje da zaobiđu ovaj film jer bi si mogli priuštiti poneku noćnu moru i nemiran san, a oni koji vole horor, oni su vrlo vjerojatno ovaj ponajbolji film svog žanra u 21. stoljeću ionako pogledali. Film koji kroz svoju brutalnost istražuje i poneka važna pitanja s kojima se svakodnevno susrećemo kao što je pitanje što nas čeka poslije smrti i postoji li prečac do tog odgovora. Iako se negdje ovaj film opisuje kao klasični torture-porn, francuski autor Pascal Laugier je za svoj film rekao da je posve očito da je Martyrs film o ljudskoj patnji i ljudskom mučeništvu, a ne o samoj torturi te se po tome razlikuje od američkog torture-porna kao što su Saw ili Hostel.

Odmah čim je prikazan na festivalu u Cannesu 2008. godine ovaj je film izazvao brojne kontroverze, a dobar dio publike ga i nije uspio odgledati do kraja. Ipak, mnogi kritičari ga i dalje svrstavaju među najbolje horore svoje dekade, a zanimljivo je kako je Laugier kroz ovaj film uspio provući i neka socijalno-filozofska pitanja. Horor je ionako žanr koji pomiče granice i istražuje, a ovdje su u središtu priče eksperimenti na ljudima. Takve gnjusne stvari kroz povijest su se nažalost dosta često događale i uvijek ih se pokušavalo opravdati nekim višim ciljevima, a takva je situacija i ovdje.

Martyrs zapravo počinje kao klasični film osvete, no ubrzo se pretvara u potpuno ludi vrtuljak koji nas odvodi u sasvom neočekivanom smjeru. Radnju ne bih želio otkrivati jer bi time prilično pokvario doživljaj onima koji se odvaže krenuti u ovu ekstremnu avanturu. Zanimljivo je da je nakon ovog filma Laugier snimio tek jedan film, "The Tall Man", također horor, ali u američkoj produkciji s Jessicom Biel u glavnoj ulozi, koji nije bio ni blizu dobar kao ovaj. Ipak, za sljedeću godinu mu je najavljen novi film {horor naravno}, također u američkoj produkciji radnog naziva "Incident in a Ghost Land" pa ćemo vidjeti što će od toga ispasti.

Zanimljivo je spomenuti da je Laugier zbog prilično nasilnog scenarija imao velikih problema u pronalasku producentske kuće u Francuskoj koja bi stala iza Martyrsa. Na kraju je realizaciju filma ipak pristao financirati poznati Canal+, a novi problemi za autora su nastali kad nijedna od glumica nije htjela igrati u filmu. Na desetke više ili manje poznatih francuskih glumica kad su vidjele scenarij pobjegle su glavom bez obzira pa su na kraju šansu dobile dvije tada potpuno anonimne glumice, Mylene Jampanoi i Morjana Alaoui, koje su svoj zadatak sasvim korektno odradile. Laugier je istaknuo da kad je snimanje započelo da najveći problem nije bio tehničke prirode (specijalni efekti ili slično), već kako izvesti da glumice stalno budu uplakane i što uvjerljivije u prikazu svog tog užasa, što je bilo prilično zahtjevno, no tko pogleda film, shvatit će da je i u tome uspio.

Kao što i obično vole raditi, Amerikanci su nekoliko godina poslije radili remake ovog filma i vrlo vjerojatno su kao što to i obično učine, iskasapili ovu priču (nisam imao pretjeranu želju to ni gledati, rimejci mi obično idu na živce, a obično se i pokažu kao potpuni promašaji, ne želim se ni sjetiti američkog Oldboya). Martyrs je definitivno jedan od filmova koji pomiče granice i koji se tako lako ne izbacuje iz glave jednom kad se pogleda.


IMDB LINK

Primjedbe