THE DARK TOWER (2017,SAD) - 3/10




Ovakve filmove obično zaobilazim u širokom luku pa iako mi je dobar hint mogla biti činjenica da je Kulu tmine kritika jednoglasno sasjekla (ako sam dobro zampatio}, odlučio sam mu dati šansu. Naizgled zanimljiva glumačka ekipa predvođena Matthewom McConagheyjem, Danac Nikolaj Arcel koji je do sada poznatiji bio kao scenarist s redateljskom palicom te predložak Stephena Kinga. Nikada nisam čitao njegov književni predložak, no čisto sumnjam da može biti baš toliko loš kao što je ovaj film, prije ga je scenaristička ekipa u kojoj je bilo čak četvero ljudi, među njima i poznati holivudski scenarist Akiva Goldsman, pošteno iskasapila.

Potpuno je jasno zašto je ovaj film ne samo popljuvala kritika, nego je ispao priličan flop u američkim kinima {na uloženih 60 milijuna zaradio tek 40}. Pod broj jedan priča je potpuno bezvezna. Posljednji revolveraš (Idris Elba) zaglavio je u vječnoj borbi s Čovjekom u crnom i on je jedina preostala nada koja ovog zlikovca i njegova čudovišta može zaustaviti u uništenju Kule tmine, jedinog mjesta koje još uvijek drži svemir na okupu. Posljednjem revolverašu u toj se bitci pridruži klinac s nekakvim vidovnjačkim sposobnostima koji kroz portal upadne u taj međusvijet koji izgleda kao da je smješten negdje na Divljem zapadu i onda njih dvojica pokušavaju zaustaviti Mekonagija. Sad kad čitam ovih nekoliko posljednjih rečenica vidim koliko to glupo, infantilno i blesavo izgleda kad se stavi na papir, a ništa pametnije to nije ni na filmu.

Kako je riječ o nekakvoj čudnoj mješavini žanrova, no prvensteno bih The Dark Tower opisao kao fantasy, jasno je da je tu sve moguće i da pravila nema. I to mi nimalo ne smeta. No, smeta mi što tu zapravo i nema ništa pretjerano originalnog i što je tu udrobljeno stvarno svega iz drugih filmova, a ima tu i toliko neprobavljivih gluposti da ti pamet stane. Recimo, Mekonagi ljude ubija samo da mahne rukom pored njih pa je zato potpuno nelogično zašto i našeg revolveraša nije tako ubio. Samo da je kvrcnuo prstima ovaj bi se srušio, ali ne, on kreće u obračun s njim. A kako izbjegava i zaustavlja metke, tog nema ni u Matrixu, ali zato način na koji je pogođen baš metkom je potpuna ludost. Iskreno, nemam pojma kad je dobri King napisao ove romane {ako se dobro sjećam najavljivalo se da bi ovo mogao postati novi serijal, no toplo se nadam da se to neće dogoditi, sasvim dovoljno je jedno ovakvo mučenje}, ali ima tu i pomalo Matrixa, pomalo Ratova zvijezda, nema čega nema, a najviše me podsjetilo ipak na jednu relativno noviju seriju. Ako netko želi gledati daleko zanimljiviji sadržaj u kojem su spojeni kauboji i science fiction neka potraži izvrsnu seriju Westworld (ako već naravno nije). To je pametan i zanimljiv sadržaj, sve ono što Kula tmina ni blizu nije. 

Primjedbe