THE DIVINE ORDER (2017,ŠVI) - 7,5/10


 

Vjerovali ili ne, posljednja zemlja u Europi u kojoj su i žene dobile pravo glasa je Švicarska. I dok su žene u to vrijeme mogle glasati i u mračnim komunističkim utvrdama (naravno, jasno da je glasanje u zemljama poput SSSR-a, Jugoslavije ili Poljske tada bila potpuna farsa, no nominalno su i žene mogle sudjelovati u toj farsi), čak i u zemljama kao što su Iran ili Afganistan, u Švicarskoj jok. Pravo glasa žene su ondje dobile tek 1971. godine i to, da situacija bude apsurdnija, na referendumu na kojem su o tom prijedlogu mogli odlučivati samo muškarci. U razdoblje uoči tog referenduma smještena je i radnja ovog filma koja se odvija u gradiću u blizini Züricha. Ženska prava ondje su potpuno nepoznat pojam, a situacija se počinje zahuktavati kako se referendum bliži. 

Pomalo je nevjerojatno da su u to vrijeme postojale u Švicarskoj organizacije žena koje su se zalagale da one same i dalje nemaju pravu glasa, a junakinja ovog filma je kućanica Nora koja je odlučila preokrenuti cijelo mjesto naglavačke samo da natjera tamošnje muškarce da glasaju ZA pa čak i organizirati štrajk kućanica kao što je i sama. Ne bih se čudio da ovaj film zaradi nominaciju za Oscara u konkurenciji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja jer je ovo tematika kakvu akademija obično voli. I neće mudre glave iz akademije pogriješiti ako to i učine. The Divine Order (Die göttliche Ordnung u originalu) je stvarno duhovita i simpatična humorna drama o jednom zapravo nevjerojatnom i pomalo bizarnom događaju (mislim na to da žene sve do prije 40 i koju godinu nisu imale pravo glasa u jednoj kakti naprednoj državi kao što je Švicarska).

No, kako je odlično u jednom filmu primijetio Woody Allen - komedija je tragedija s vremenskim odmakom. Reče Woody da u trenutku kad je John Wilkes Booth ustrijelio Lincolna u vošingtonskom HNK-u taj događaj baš i nije bio za smijanje, no stotinjak godina kasnije, zašto se ne bismo zajebavali iz toga i iz sličnih događaja? Takva je ideja očito bila na pameti i scenaristici i redateljici ovog filma Petri Volpe. Iz jednog događaja i razdoblja koje, vjerujem, posebno ženama u Švicarskoj i nije ostalo u divnom pamćenju jer su morale živjeti u klasičnom patrijarhatu (posebno u manjim i ruralnim sredinama), danas se može i treba zajebavati i ukazivati na probleme nejednakosti u društvu. Ovo je jedan od onih filmova koji će sigurno biti zicer među širom publikom, posebno među ženskom populacijom predosjećam, a ovaj je film već pokupio pregršt nagrada. Između ostalog nagradu publike u Tribeci (nagrade publike na festivalima obično su i najbolji pokazatelj kako će pojedini film proći u redovnoj kino distribuciji), kao i nekoliko nagrada u izboru za švicarski film godine. Jedan od onih "narodnih" filmova koje je gotovo nemoguće ne voljeti.

IMDB LINK 

Primjedbe