THE SNOWMAN (2017,SAD) - 7/10

Odmah da se na startu ogradim, nisam pročitao hit knjigu Joa Nesboa po čijem je predlošku snimljen ovaj film tako da neću biti jedan od onih koji će grintati zašto je to napravljeno ovako, a ne onako, u knjizi piše ovo, a tu je ono... Knjiga je uvijek bolja od filma. I točka. Kad ti se neka knjiga svidi, taj kozmos koji si stvoriš u glavi čitajući dobru knjigu na film onako kako si sam zamislio taj svijet iz knjige ne mogu prenijeti Hičkok, Truffaut, Bergman, Tarkovski i Kurosawa zajedno. Zato se i dogodi da poslije filmova nastalih po predlošku omiljenih knjiga ostanemo razočarani. Sa Snjegovićem nisam imao tu (ne)sreću i mogao sam ga gledati isključivo kao filmsko ostvarenje bez ikakvih unaprijed stvorenih očekivanja i predrasuda i mogu reći da sam prilično zadovoljan.

Snjegović je punokrvni triler. Uzbudljiv, neizvjestan (bar do određenog trenutka) i prilično napet film s glavom i repom, koji ima i nekih svojim mana (pod broj jedan je ta što se relativno brzo može naslutiti tko je ubojica), ali svakako ga se isplati pogledati. O radnji neću puno jer nema smisla otkrivati sadržaj trilera koji prvenstveno gradi priču na toj neizvjesnosti oko toga tko je odgovoran za seriju ubojstava žena na području Norveške. Da sam pročitao knjigu taj dio bi mi sigurno bio problematičan, jer klasični trileri imaju tu nesreću da je riječ o filmovima koji stvarno moraju biti izuzetni da ih poželiš ponovno pogledati. Jer jednom kad saznaš tko je ubojica to više nije to, a rijetki su filmovi kao što je Fincherov "Sedam" u kojem možeš bezbroj puta uživati iako znaš da je Kevin Spacey ubojica i da se u kutiji nalazi glava Gwyneth Paltrow (vjerujem da nisam zaspojlao pa svi su gledali Sedmicu).

U ovom filmu u središtu priče je detektiv iz Osla Harry Hole (Michael Fassbender), 40-godišnjak u ozbiljnim problemima s alkoholom (pa ima li koji filmski detektiv da nije cuger?), kojeg dopadne rješavanje slučaja misterioznog nestanka udane žene s djetetom. Ubrzo se pokaže da to nije jedina takva žena kojoj se izgubio trag, a da situacija bude zanimljivija ovaj monstrum koji kasapi žene kod svakog mjesta zločina ostavlja posjetnicu u vidu snjegovića. Harryju Rupi u rasvjetljavanju ovih zločina uskoro se pridruži mlada inspektorica (Rebecca Ferguson, podsjeća li ikoga ova mlada Šveđanka izgledom pomalo na jednu puno poznatiju Šveđanku, Ingrid Bergman?). Tu je i bivša Harryjeva žena s njegovim klincem, s kojima on pokušava ostati u kakvom takvom kontaktu, no kad si cuger nije baš lako balansirati između pijače i obitelji, bogati industrijalac, uvaženi liječnici, misteriozni inspektor Val Kilmer (čovjek izgleda gore od Mikija Rurka, nadam se da je to samo maska za film, iako se ne bih kladio) i mnogi drugi zanimljivi likovi od kojih je netko, naravno, kasapin iz Osla, koji se nameračio na mlade mame.

Za redatelja ovog filma izabran je iskusni Šveđanin Tomas Alfredson, koji se prije desetak godina probio stvarno jako dobrom horor-dramom "Neka uđe onaj pravi". To mu je promptno donijelo kartu za Hollywood, gdje je snimio špijunski triler "Dečko, dama, kralj, špijun" po poznatom romanu Johna Le Carea, a i sada se uhvatio u koštac s jednim ozbiljnim i poznatim djelom. Nije imao lagan zadatak hvaljenog i obožavanog Nesboa prenijeti na ekran, no Alfredson se pokazao kao sasvim dobar izbor za ovaj hladni i mračni triler. S književnim predloškom poigrao se iskusni internacionalni trojac, Iranac Hossein Amini (Drive), Britanac Peter Straughan (Dečko, dama, kralj, špijun, Muškarci koji bulje u koze) te Danac Soren Sveistrup (The Day will Come) i ljudi su čini mi se uspjeli izvući ono najzanimljivije, a da to ne djeluje prerazvučeno i pretjerano (uspjeli su film ugurati u dva sata). Snjegović je uzbudljiv i zanimljiv triler koji možda i neće zadovoljiti Nesboove fanove, ali za sve nas ostale kojima nam je ovo štivo nekako promaknulo, ovo bi moglo biti sasvim zadovoljavajuće. Koliko vidim na IMDB-u Snjegović ima dosta lošu ocjenu, no nije to po meni baš tako loše. Očito su fanovi knjige bili dosta razočarani.


IMDB LINK

Primjedbe