UNDER THE SHADOW (2016,IRN) - 7/10

 
Pogledao sam dosta iranskih filmova, ali mislim da je ovo prvi horor na koji sam naletio iz ove srednjoazijske kinematografije. Da Iranci znaju napraviti dobar film, to manje više svi već znamo, a sada su pokazaju da imaju kliker i za hororac. Barem se to može reći za autora ovog sasvim zanimljivog i podosta jezivog filma, Iranca s prebivalištem u Londonu, Babaka Anwarija. Ovaj je film zapravo koprodukcija više zemalja kao što su V. Britanija, Jordan, Katar i naravno Iran, no snimljen je na perzijskom jeziku i radnja mu je smještena u 80-e godine prošlog stoljeća, za vrijeme iransko-iračkog rata.
U središtu priče je obitelj iz Teherana, a nakon što muž, po zanimanju liječnik, bude pod hitno pozvan u pomoć vojsci, mama ostaje sama s malom kćeri u zgradi oko koje padaju bombe i granate, a jedna čak i završi u samoj zgradi. Ubrzo postoji jasno da se nešto misteriozno počinje dešavati u ovoj zgradi, što nekako koincidira s dolaskom u susjedstvo klinca kojem su u ratu stradali roditelji. Žena ubrzo shvaća da je zgradu opsjeo duh, a priča je skroz zanimljiva do samog kraja, tim više jer ovdje nije riječ o opsjednutosti demonima iz rimokatoličkog demonarija na koji smo navikli u zapadnim filmovima. Ovdje su u ofenzivi demoni iz islama i bajki koje se valjda raspredaju oko te religije.
Ovaj je film osvojio pregršt nagrada diljem svijeta, a među inima Babak je dobio čak priznanje BAFTE za izvanredno debitantsko ostvarenje, a film je čak bio nominiran i za britanski film godine. Nagrade po festivalima horora i fantastike teško je i pobrojati, samo bih istaknuo nagradu na beogradskom FEST-u, festivalu na kojem je ove godine slavio hrvatski film Ne gledaj mi u pijat. 
 

Primjedbe