A TAXI DRIVER (2017,KOR) - 8/10




Prekrasan film snimljen po istinitom događaju i po stvarnim ljudima, koji je ujedno bio i korejski kandidat za Oscara, a kad je neki film iz Južne Koreje kandidat za Oscara, onda već samo to govori koliko je to dobar film pošto ondje dobre filmove štancaju kao na pokretnoj traci. Hun Jangov film s možda i najpoznatijim korejskim glumcem Kang-ha Songom (Snowpiercer, Thirst, Memory of a Murder, Mr Vengeance) i njemačkim glumcem Thomasom Kretschmannom u glavnim ulogama nema nikakve veze sa Scorseseovim Taksistom. No, za razliku od dobrog dijela filmova koji stižu iz Koreje, ovaj je film snimljen u stilu pravih holivudskih spektakla.

Ova povijesna drama snimljena je prema istinitim događajima iz proljeća 1980. godine kad su se studenti, a potom i ostali stanovnici Gwangjua, grada na jugu Južne Koreje pobunili protiv militarističke vlade. Treba znati da Južna Koreja tada nije bila ni izbliza napredna i demokratična država kao što je danas. I danas je Južna Koreja visoko militarizirana zemlja jer rat sa sjevernim susjedom zapravo nikad službeno i nije završen, a sve do sredine 80-ih godina na vlasti su u Južnoj Koreji bile vlade koje ne bi bilo pogrešno nazvati prilično nedemokratskim. Nemiri u Južnoj Koreji zapravo su započeli još godinu ranije od zbivanja ovog filma, kad je ubijen dugogodišnji autoritarni predsjednik Park. Njegov nasljednik pokazao se nedovoljno snažnim pa je vojska izvela klasični državni udar, a to je dovelo do velikih prosvjeda građana.

Najveći prosvjedi dogodili su se upravo u južnoj pokrajini Južne Koreje i glavnog gradu Gwangjuu, a za vrijeme nemira prema podacima UN-a ubijeno je više od šest stotina ljudi. I upravo u vrijeme početka te pobune smještena je ova priča sa seulskim taksistom u glavnoj ulozi. Kim je samohrani otac koji jedva spaja kraj s krajem kad odjednom čuje da u Seul stiže njemački novinar koji nudi stotinu tisuća wona (koliko god to bilo) onome koji će ga odvesti do Gwangjua. Naravno da se Kim tu ugura i zajebe svoje kolege, ni ne znajući što ih ondje čeka, pošto su veze s tim gradom prekinute i pošto je na snazi opća cenzura. Dvojac se nekako ipak uspijeva probiti do Gwangjua, a ondje zatiče pravo ratno stanje. Njemački novinar odluči snimati što se zapravo događa i kako vojska tamani nenaoružane civile i pokazati te snimke svijetu, no vojna hunta ubrzo sazna da je u Gwangju stigao novinar i problemi počinju.

Kao što sam već naveo ovu povijesnu akcijsku dramu Koreanci su već nominirali za najvažniju svjetsku filmsku nagradu, a iako Taksist na kraju nije uspio ući i uži izbor za najbolji film izvan engleskog govornog područja u 2017. godini, riječ je o iznimnom ostvarenju. Taksist je također pokupio pregršt nominacija u izboru za najbolji korejski film, od najboljeg filma, režije, scenarija i glumca, a zanimljivo je i lijepo vidjeti kad se pojedini narodi na ovakav način imaju hrabrosti uhvatiti u koštac i s onim dijelom povijesti koji im baš i nije toliko slavan.

IMDB LINK

Primjedbe