BRIGSBY BEAR (2017,SAD) - 6,5/10


Medvjedić Brigsby pokazao se prilično simpatičnim, možda čak i trunčicu infantilnim filmom, a jedan je to od onih filmova nakon kojih se nekako ipak moraš osjećati ugodno. Iako je priča ovdje čudna i bizarna, no ne bih zapravo htio otkrivati ništa konkretno od priče jer bih mogao narušiti užitak gledanja filma onome koji se odluči na to. James Pope je tip od svojih 25 ili 30 godina koji je opsjednut serijom za djecu Brigsby Bear {nešto što mi liči na Teletabise}, a kad ta serija koja je snimljena potpuno u trashy stilu 80-ih prestane s emitiranjem, on odluči sam uz podršku obitelji i prijatelja krenuti u snimanje posljednje epizode serijala koji ubrzo oduševi sve.

Ovih nekoliko rečenica zapleta vjerojatno djeluje potpuno bedasto, a tako i jest, no već nakon nekoliko uvodnih scena potpuno je jasno zašto je ovaj mladi čudak potpuno opsjednut medvjedićem Brigsbyjem. Ovaj je film premijeru imao na Sundance festivalu, a za njegovu kreaciju zaslužna je ekipa iz najdugovječnijeg humorističnog serijala "Saturday Night Live". Kyle Mooney {koji je i odglumio glavnu ulogu} zaslužan je za scenarij, dok se za režiju pobrinuo jedan od glavnih režisera i scenarista ovog dugogodišnjeg serijala posljednjih godina Dave McCary. Osim što je napisao šezdesetak epizoda i režirao desetak epizoda "Saturday", McCary je najzaslužniji za kratke filmiće koji se mogu vidjeti na Youtubeu "Epic Rap Battles of History" u kojima snage odmjeravaju npr.. Staljin i Rasputin, Mozart i Skrillex, Gandhi i Martin Luther King itd, a ovo mu je prvi dugometražni film.

Definitivno se može reći da je Brigsby Bear duhovit film, možda ne i toliko urnebesno smiješan kao što bi se možda moglo pretpostaviti, no svakako ovdje ima stvarno zanimljivih momenata. Nije to onaj humor s nekakvim gegovima i sličnim stvarima, više je to pravi situacijski humor u kojem je cijelo vrijeme atmosfera zapravo toliko čudna, bizarna i blesava da je kompletno sve to zapravo smiješno. U filmu se pojavljuje i nekoliko poznatih glumaca kao što su Greg Kinnearl, Claire Danes pa čak i Luke Skywalker glavom i bradom, odnosno Mark Hamill, a ovdje je zapravo riječ o nečemu što se zove nostalgija i koliko toga zapravo s vremenom gubimo kad odrastamo. Ponekad nije loše ponovno probuditi dijete u sebi {sad si zvučim ko Điboni}, Brigsby Bear možda je pravi način da se to učini. Zašto je James Pope u svojim godinama i dalje zapravo pravo dijete saznat će se ako se pogleda film, a reći ću samo da taj razlog nije nimalo ugodan i zapravo je prvo iznenađenje ovog filma. Još bih dodao samo da volim ovakve blesave i pomalo otkačene priče i stvarno se divim ljudima kojima na pamet padnu ovakve budalaštine, od kojih na kraju ispadne i sasvim solidan film.

Primjedbe