EL ABRAZO DE LA SERPIENTE (2015,KOL) - 9/10

Južna Amerika domovina je magijskog realizma, žanra koji su proslavili Gabriel Garcia Marquez, Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa i ostali genijalci s ovog kontinenta. I film snimljen 2015. godine u kolumbijsko - venecuelansko - argentinskoj koprodukciji jedan je od najpoznatijih filmskih predstavnika magijskog realizma posljednjih godina. Zagrljaj zmije (Embrace of the Serpent u engleskom prijevodu) prije nekoliko godina bio je nominiran i za najvažniju filmsku nagradu, Oscara za najbolji film na neengleskom govornom području. Ipak, u konkurenciji s mađarskim Saul fiom nije imao šanse, no dok je turobni, mučni i teški Saulov sin, čija je radnja smještena u koncentracijski logor, film koji se gleda samo jednom, Zagrljaj zmije, film koji je smješten u amazonsku prašumu, jedan je od onih filmova u čijoj se ljepoti može uživati bezbroj puta.

U ovom filmu snimljenom u crno-bijeloj tehnici paralelno se prate dvije priče koje razdvaja tridesetak godina, a u obje je glavni lik Karamakate, amazonski šaman i posljednji preživjeli član svog plemena. U oba slučaja šaman Amazonom putuje s dva znanstvenika, prvo 1909. godine s Nijemcem Theom von Martiusom, potom 1940. godine prati američkog znanstvenika, a oba znanstvenika imaju zajedničku misiju, pronaći rijetku biljku koja ima čudotvorna svojstva. Čitav film prati ova dva putovanja kroz mističnu rijeku rukavcima Amazone i opasnom džunglom, a putem susreću brojne bizarne i čudne likove. U tom dijelu ovaj bi se film mogao usporediti čak s Conradovim "Srcem tame" ili Coppolinom "Apokalipsom danas", a minijaturne poveznice mogle bi se pronaći i s Herzogovim "Aguirreom", čak i "Fitzcarraldom". 

Zagrljaj zmije snimljen je prema aktualnim zapisima ovih dvaju znanstvenika i istraživača, a scenarij je po njima sam napisao mladi kolumbijski filmaš Ciro Guerra. Zanimljivo je da se film i snimao na lokacijama koje nizozemski i američki istraživač spominju u svojim knjigama, a oba glumca koji su utjelovia šamana u njegovim različitim životnim razdobljima su naturščici (autentični glumci amateri), koji su sjajno odradili svoj dio posla. Ovo definitivno nije klasični pustolovni film i oni koji očekuju nekakvu verziju Indiane Jonesa u amazonskoj prašumi, neka na to zaborave. Zagrljaj zmije je očaravajuće, mistično i sanjivo filmsko putovanje koje je osvojilo gotovo 50 nagrada. Tu uz nominaciju za Oscara svakako vrijedi izdvojiti i međunarodnu nagradu za art film u Cannesu, nagradu na Sundanceu te nagradu za najbolji latinoamerilčki film godine.

Primjedbe