FEARLESS (2017,GBR) - 8/10



Još jedna intrigantna britanska mini-serija koja se pokazala i boljom nego što sam očekivao. Prvorazredni politički triler koji se na početku doima kao još jedna obična priča o ubojstvu, a izrodi se u zavjeru nezamislivih razmjera koja vodi sve do samog vrha britanskih i američkih tajnih službi i visoke politike. Ova serija od šest nastavaka od po 45 minuta prati odvjetnicu Emmu Banville (izvrsna Helen McCrory, meni do sada najpoznatija kao lukava tetka Polly iz Peaky Blindersa). No, Emma nije obična odvjetnica, ona se prvenstveno bavi slučajevima koji djeluju potpuno izgubljeno i brani osobe optužene ili već osuđene za najgora kaznena djela kao što su ubojstva, pedofilija ili terorizam i u većini slučajeva uspjeva Emma dokazati da su njezini klijenti zapravo nevini.

Tako joj i ruku dopadne slučaj Kevina Russella, tipa koji je prije 14 godina osuđen na doživotnu robiju zbog ubojstva 15-godišnjakinje u malom mjestu sjeverno od Londona. Iako je tijekom prvotnog suđenja Kevin priznao krivnju na temelju čega je i osuđen, ispostavi se da je to priznanje policija iznudila i sve se više počinje činiti da je Kevin zapravo nedužan. Izgleda da je ovo još jedno izigravanje pravde i još jedan slučaj da je nevin čovjek ni kriv ni dužan boravio iza rešetaka, a kako Emma sve više i više ulazi u ovaj slučaj, sve je jasnije da iza ovog ubojstva ima nešto puno ozbiljnije pošto krenu brojna zataškavanja i prijetnje.

Ne bih želio mnogo otkrivati, no ima ovdje i tipova koji su povezani s Islamskom državom, nesposobnih a previše ambicioznih policajaca, korumpiranih i pokvarenih političara te pripadnika tajnih službi, koji se, naravno, trude kako bi istina ostala zakopana negdje duboko i nikada ne izađe na površinu. Vjerujem da bi Neustrašiva mogla biti poslastica za ljubitelje krimića i trilera, a svi koji su gledali ijednu sličnu britansku seriju mogu pretpostaviti što ih ovdje očekuje. Vrhunski napisana i do detalja razrađena priča, koja možda na trenutke i djeluje pomalo nategnuto i previše nevjerojatnom (to mi je jedina minimalna zamjerka, no nije previše narušila ocjenu, baš zbog toga što je serija izvanredno napeta), serija je to koja se gleda praktički u jednom dahu.

 

Primjedbe