GODLESS (2017,SAD) - 8,5/10

 

I konačno sam uspio dočekati jednu pravu, punokrvnu, čistokrvnu western seriju. Naravno za ovu kaubojsku seriju treba zahvaliti Netflixu, a moram priznati da se ne sjećam koja je bila zadnja slična klasična western serija na koju sam naletio, valjda Deadwood. No, Godless s Deadwoodom zapravo i nema nekih dodirnih točaka, a još jednom se pokazalo da je ovaj tip mini-serija izvrsna platforma za građenje ovakvih slojevitih priča i da se po izgradnji likova sa serijama filmovi danas jako teško mogu mjeriti, što zapravo i ne čudi kad se zna da serija ima puno više vremena za takvo nešto. Što je najbolje od svega, većina toga ovdje se događa oko 1880. godine u jednom gradiću koji nastanjuju gotovo samo žene. U rudarskom mjestašcu zvanom La Belle smještenom negde na Divljem zapadu između New Mexica, Colorada i Wyominga godinu, dvije prije početka radnje serije dogodila se nesreća. Većina muškog stanovništva u La Belleu radila je u rudniku srebra, gdje se jednog dana okno urušilo i ondje je ostalo zarobljeno stotinjak muških žitelja. Svi su redom poginuli, a od muškića ostade ondje tek nekoliko djedova, ćoravi šerif i njegov golobradi pomoćnik.

Na imanju pokraj La Bellea živi i Alice, misteriozna gospođa sa sinom Indijancem i indijanskom svekrvom, kad se ondje jednog dana pojavi nepoznati muškarac, ona ga ustrijeli, a poslije ga uzme na njegu. Ispostavi se da je taj muškarac nitko drugi do li poznati odmetnik i revolveraš Roy Goode. On je prilikom posljednje pljačke zajebao svoje odmetničko društvo i pokupio im svu lovu, a naravno da mu to zloglasna banda nije oprostila te je krenula u potragu za njim Divljim zapadom sijući smrt gde god bi stigla. Vođa te bande je dijabolični Frank Griffin (izvrsni Jeff Daniels, tip kojeg se možda najbolje pamti po ulozi u Glup i gluplji s Jimom Carreyjem), hladnokrvni sadistički ubojica i religiski fanatik (koji religiju doduše shvaća prilično iščašeno od onoga što piše u "dobroj knjizi", a neke stvari čak shvaća i očito predoslovno), a skupa s njim u potjeru za Goodeom krenula je prava mala vojska od tridesetak okorjelih ubojica i odmetnika. Potpuno je jasno da će ovu zloglasnu i krvoločnu bandu koja iza sebe ostavlja pustoš put nanijeti i u mirni i feminizirani La Belle.

Mome oduševljenju nije bilo kraja kad sam shvatio da me ova priča na trenutke podsjeća na fantastični roman Cormaca McCarthyja "Krvavi meridijan". Iako je McCarthy poznatiji po nekim drugim djelima, prvenstveno "Nema zemlje za starce" ili "Cesta", na mene je daleko najjači dojam ostavio upravo "Krvavi meridijan". Krvava, okrutna, šokantna, nasilna, a zapravo prilično realna priča o surovom Divljem zapadu u kojoj je u središtu priče mladić koji se pridruži bandi krvoloka predvođenoj također iznimno dijaboličnim likom, sucem Holdenom. Baš ta poveznica u kojoj imamo mladića koji se pridružuje bandi pa potom izda svoje društvo i očinsku figuru vođe bande očita je veza Bezboga s McCarthyjevim remek-djelom.

Westerni su mi ionako jedan od najdražih od filmskih žanrova i odrastao sam na pustolovinama Clinta Eastwooda, Johna Waynea, Garyja Coopera i ostalih velikana ovog žanra, no činjenica je kako je posljednjih desetljeća ovaj žanr prilično izgubio na svojoj važnosti. Godišnje izađe najviše jedan ili dva relevantna filma ovog žanra, što zapravo i ne čudi jer ulogu koju su nekad predstavljali Billy the Kid, Buffalo Bill, Jesse James, Wyatt Earp i Divlji Bill Hickok sada su u filmu preuzeli superjunaci poput Batmana, Supermana, Spidermana i ne znam kako se više sve zovu ti nadmoćni ekstratipovi. Meni će uvijek nekako biti draži ovi pomalo romantični revolveraši i odmetnici od ovih potonjih i zato se veselim svakoj iole kvalitetnoj i dobroj pojavi westerna na filmskom ili televizijskom nebu. A Godless je svakako jako dobar proizvod koji bi se morao svidjeti svima onima koji (baš kao i ja) štuju taj žanr, ali i onima koji vole dobru i zanimljivu priču bez obzira u koje vrijeme i na koje mjesto smještena. A možda usput i zavole western.


Primjedbe