MUDBOUND (2017,SAD) - 9/10

 
 

Još jedna potresna, tužna i šokantna priča s američkog juga, čija se radnja odvija za vrijeme i neposredno nakon II svjetskog rata. Život u ruralnom dijelu Mississippija tada očigledno nije bio nimalo lagan za nikoga, a posebno ne za tamošnje crnce i rasna mržnja upravo je jedan od glavnih motiva ovog filma snimljenog prema romanu američke spisateljice Hillary Jordan prodanom diljem svijeta u 250 tisuća primjeraka. Iako taj roman, naravno, nisam čitao, po filmu je jasno da je ovo prava steinbeckovska priča, smještena u ruralni dio Amerike, čiji su glavni likovi ljudi s margina društva. U središtu priče ovdje su dva brata, Henry (Jason Clarke) i Jamie (Garrett Hedlund), Henryjeva žena, gradska djevojka Laura (Carey Mulligan) te njihov primitivni otac rasist Pappy. Tijekom zime 1946. godine Henry i njegova obitelj preselili su iz Tennessea u Mississippi pošto se ovaj nadao da će tamo zateći plodnu zemlju za uzgoj pamuka ili čega već. No, umjesto plodne crnice, zatekao je Henry ondje samo blato i mulj.

Zatekao je ondje i crnačku obitelj predradnika predvođenom ocem familije Hapom Jacksonom, čiji je sin Ronsel, baš kao i Jamie, sudjelovao u II svjetskom ratu. No, rat uskoro završava i dečki se vraćaju kućama i shvaćaju da ih ništa ondje ne čeka. Jamie baš i nije zemljoradnički tip, baš kao ni Ronsel i između njih dvojice stvori se prijateljstvo. Obojicu ih vežu ratne traume, šokovi i neprilagođenost na novonastale uvjete, no to međurasno prijateljstvo baš i nije po volji okolini. Posebno ne krezubim bijelim crackerima, kod kojih je u glavama još uvijek 1855. godina i dobar crnac samo je onaj crnac koji visi sa štrika. Tu je i očita privlačnost između Jamiea i Laure, no kako ju je stariji brat, stereotipni sirovi Amerikanac s juga prvi vidio i zgrabio, tako se tu dalje nema što razgovarati, no očito je kako i tenzije među braćom rastu. Na kraju će sve to završiti loše po sve, kako obično i završavaju ovakve priče, no ipak s tračkom optimizma, barem za neke samo ću još dodati.

I Mudbound je jedan od filmova koji je premijeru imao na Sundanceu, no nažalost nije poslije išao u kino-distribuciju i to je zapravo šteta. Ili možda i nije pošto ga je otkupio Netflix, televizijska mreža koja se u posljednje vrijeme opasno počela natjecati s velikim filmskim studijima. Ne bi me začudilo da Netflix i slične televizijske kuće koje će se u budućnosti sigurno pojaviti (Amazon je već tu) i odnesu pobjedu jer je očito da se gledateljske navike mijenjaju. Prije nekoliko godina ovakav skupi i raskošno napravljeni film sigurno bi stigao u američka kina, no današnja realnost filma su izgleda streaming servisa. I ne mora to biti ništa loše zapravo. Osim u Sundanceu, ovaj je film prikazan i na mnogim drugim festivalima u Americi te je pokupio brojne nagrade, posebno je hvaljen tu bio glumački ansambl u kojem, da budem iskren, i nisam uopće prepoznao pjevačicu Mary J. Blidge kao ženu Hapa Jacksona. Moram primijetiti da se posljednjih godina sve više i više počinje snimati i filmova i serija u kojima se prikazuje onaj dio američke povijesti koji i nije toliko slavan. Prvenstveno tu mislim na rasizam, segregaciju i zloglasni Ku Klux Klan, a ovdje lijepo vidimo kako je zapravo u to vrijeme izgledao život izvan velikih gradova. Bila je to borba, ne samo za crnce, već i za bijele farmere za koje je jedna loša godina značila propast.

Autorica ovog filma zove se Dee Rees, crnkinja kojoj je ova tema i više nego poznata jer je odrasla u Tennesseju, a i do sada je snimala filmove kojima je središnja tema bila borba za ravnopravnost crnačke zajednice u Americi. U Pariah iz 2011. glavna junakinja je bila 17-godišnja lezbijka afroamerikanka, čije spolno opredjeljenje njena obitelj i okolina nikako ne mogu prihvatiti, dok je u Bessie iz 2015. ispričala priču poznate legendarne blues pjevačice Bessie Smith, koju je sjajno interpretirala Queen Latifah te je bila nominirana za Zlatni globus. Mudbound je jedan od onih filmova koji se svakako treba pogledati, šokantna priča iz ne tako davne povijesti najrazvijenije zemlje svijeta.

 

Primjedbe