RUMBLE: THE INDIANS WHO ROCKED THE WORLD (2017,KAN) - 8/10

Utjecaj crnaca iliti kako se to sad politički korektno kaže afroamerikanaca na razvoj muzike kakvu danas volimo i kakvu danas slušamo (prvenstveno tu mislim na blues, rock, jazz) danas je općeprihvaćen i vrednovan. Mogli smo već pogledati na stotine filmova i pročitati na stotinje knjiga o tome kako se crnački zvuk polako, ali sigurno počeo širiti iz delte Mississippija u ostale kutke Amerike, Veliku Britaniju pa natrag, no mislim da je ovo prvi film koji sam pogledao u kojem je riječ o utjecaju američkih domorodaca, odnosno indijanaca na razvoj popularne glazbe. Kad bolje razmislim, baš i nema toliko filmova i knjiga o domorodačkoj kulturi ili se ja nisam susretao s njima, kao da se taj dio povijesti pokušava izbrisati iz kolektivne svijesti. Je li riječ o nekoj grižnji savjesti zbog genocida koji su bijeli doseljenici napravili nad indijancima u Amerikama i taj se dio povijesti i dalje pokušava zataškati i ugurati pod tepih, stvarno ne znam, no ovaj je dokumentarni film zapravo poslužio kao odličan početak upoznavanja s ovom i više nego zanimljivom kulturom.
"Rumble: The Indians Who Rocked the World" film je o utjecaju indijanskih glazbenika na razvoj popularne glazbe, to su već valjda svi shvatili, a moram priznati da sam se prilično iznenadio vidjevši tko je sve od poznatih rock i blues glazbenika bio ili jest urođeničkog podrijetla i koliko su ti glazbenici imali utjecaja na brojne velikane koje danas slušamo. Recimo, pojma nisam imao da je i jedan od najvećih, Jimi Hendrix bio dijelom indijanac. Nisam imao pojma da je jedan od najzaslužnijih ljudi u nastanku bluesa zapravo bio crni indijanac iz plemena Choctaw po imenu Charley Patton. Tip koji je učio svirati gitaru slavnog Howlin' Wolfa i još slavnijeg Roberta Johnsona (sad znamo da Robert ipak nije prodao dušu đavlu na raskrižju kako bi naučio đavolski svirati gitaru, ulogu đavla tu je odigrao očito stari Charley) i tip kojeg mnogi smatraju ocem delta bluesa.


Ima tu još mnogo poznatih i manje poznatih indijanaca ili poluindijanaca koji su imali stvarno velikog utjecaja na razvoj rocka, a tu je i gitarist po imenu Link Wray, čija je skladba "Rumble" (po kojoj je film dobio i ime) ubrzo nakon izlaska 1958. godine zbog svoje žestine bila zabranjena za puštanje na američkim radijskim postajama iako je ta pjesma bila instrumental. Fascinantna priča ne samo o ovim umjetnicima za koje više ne znamo nego što znamo, nego su autori ovog filma, Catherine Bainridge i Alfonso Maiorana kroz Rumble sjajno provukli i priču o jednoj zanimljivoj kulturi i ljudima koji su generacijama bili progonjeni i ubijani te je kroz povijest i prilično opasno bilo izjasniti se kao indijanac i puno bi bolje prošli predstavljajući se kao crnci. Prilično morbidno i strašno mi je zazvučao podatak da su se još početkom prošlog stoljeća Meksikanci i Amerikanci slobodno mogli kretati preko granice jedino u slučaju kad su imali cilj ubiti Apača. Zanimljivo je i da su mnogi odbjegli crni robovi utočište pronašli upravo u indijanskim rezervatima, ranije i u indijanskim kampovima i kako su te dvije kulture zapravo kroz svoju nesretnu povijest bile blisko povezane i koliko je zapravo djece nastalo u takvim miješanim vezama.
Osim indijanaca, o utjecaju domorodačke kulture i glazbe na današnju muziku govore i mnogi poznati bijelci ili crnci kao što su Martin Scorsese, George Clinton, dugogodišnji urednik Rolling Stonea David Fricke, Quincy Jones, Taj Mahal, Steven Tyler i mnogi, mnogi drugi. Ovaj je film premijeru imao na Sundance film festivalu, gdje je bio nominiran za glavnu nagradu, a osvojio je posebnu nagradu žirija. Već sada je dobio nagradu za najbolji kanadski dokumentarac godine, a naosvajao se još brojnih nagrada na festivalima diljem Amerike i ostatka svijeta. Za one koji vole dokumentarce, posebno one glazbene ili rock dokumentarce ovo bi trebala biti prava poslastica.

IMDB LINK

Primjedbe