THE STRAIGHT STORY (1999,SAD) - 8/10


The Straight Story možda je naizgled i djelo koje se nikako ne uklapa u filmografiju Davida Lyncha, ova topla i emotivna priča o starcu koji se kosilicom zaputi uzduž cijelog američkog srednjeg zapada kako bi vidio brata koji je upravo preživio moždani udar, zapravo je esencija samog Lyncha. Oda običnom, takozvanom malom čovjeku iz ruralne Amerike, Amerike iz koje je i sam Lynch zapravo potekao i u kojoj je proveo dobar dio djetinjstva i mladosti, a u jedno i oda jednom životnom stilu na izumiranju. Posebno je zanimljivo da je Lynch ovaj film snimio možda i na vrhuncu svoje "čudne faze" (nazovimo to tako), između Lost Highwaya i Mullholand Drivea, a The Straight Story zapravo otkriva i Lynchevu nježniju stranu.

Priča o starcu koji je 1994. godine na staroj kosilici krenuo na put dug gotovo 400 kilometara od Laurensa u Iowi do Mount Ziona u Wisconsinu vjerojatno ne bi zaintrigirala niti jednog drugo filmaša do li Lyncha. Alvin je veteran iz II svjetskog rata koji živi s mentalno zaostalom kćeri, a s bratom Lyleom u zavadi je dulje od desetljeća. Kako to obično biva, obojica braće ponosni su starci i niti jedan nije tijekom tih godina učiniti prvi korak ka pomirenju, no kad Alvin čuje da je Lyle pretrpio moždani udar, on ga odluči posjetiti. Kako je i sam bolestan i jedva se kreće, a usput je i pravi stari tvrdoglavac, odluči taj susret napraviti po svome i unatoč molbama i upozorenjima bližnjih on krene na put kosilicom.

Lynch je očito u ovoj priči prepoznao toplinu i ljepotu te je perfektno pretočio u film. Prekrasna je to i melankolična, prava "feel good" priča, potpuno netipična na Lyncha, čiju su kasniju fazu karijere obilježili nadrealni i prilično neobični filmovi s dosta nejasnom (a opet genijalnom) narativnom linijom, filmovi prepuni simbolike. The Straih Story je zapravo i film prepun mudrosti. Sam Lynch je za ovaj film rekao da je bio možda i najeksperimentalniji u njegovoj karijeri, no to se zapravo i ne vidi. Film je snimao točno po ruti po kojoj je pravi Alvin Straight putovao, a Prava priča, kako su je preveli u nas, zapravo je i jedini Lynchev film u kojem i sam nije imao prste u scenariju. No, posebna priča ovdje je ipak glavni glumac, veteran Richard Farnsworth. Iako je i sam bio terminalno bolestan i jedva se kretao, ovaj (tada) 78-godišnjak prihvatio je ulogu u filmu te je i do današnje dana najstariji glumac koji je zaslužio nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg glavnog glumca. Nažalost, zbog strašnih bolova koju mu je rak prostate uzrokovao, Farnsworth si je ubrzo nakon premijere filma oduzeo život, no The Straight Story film je zbog kojeg će ovaj veteran, koji se dugo probijao i borio te nikada nije uspio osigurati status kakav je zasluživao, ostati zapamćen. Njegovog brata utjelovio je još jedan glumac sa sličnom trnovitom karijerom, Harry Dean Stanton, a kćer igra Sissy Spacek.

Fanove Lyncha koji posebno vole njegove poznatije filmove, ovaj bi film možda mogao i iznenaditi jer zapravo pokazuje i njegovu drugu, nježniju stranu. Pokazuje da stari Dave nije samo uvrnuti zajebant čija je glavna intencija poigravanje sa živcima publike i provokacija. The Straigh Story najbolji je dokaz da je Lynch pravi emotivac, čovjek s osjećajem za tzv. "malu priču" i "male ljude" i autor koji iz naizgled ne toliko zanimljive i ne toliko neobične priče može isplesti djelo koje svakoga mora dirnuti. Prekrasan film o ljudskom karakteru i o snazi ljudske volje kojem vrijedi još jednom dati šansu i prisjetiti ga se ukoliko ga se nekad gledalo pa zaboravilo ili po prvi puta otkriti nježniju stranu kultnog filmaša kao što je David Lynch.

Primjedbe