TULIP FEVER (2017,GBR) - 6/10

Nizozemska je i danas poznata kao jedan od najvećih proizvođača cvijeća u svijetu, a ujedno je ondje i najpoznatija svjetska burza cvijeća. U ovom filmu čija je radnja smještena u 30-e godine 17. stoljeća u Amsterdam dobro vidimo da to nije od danas, već da je tradicija uzgoja, ali i trženja cvijeća u Nizozemskoj na cijeni već stoljećima. U to vrijeme najviše su na cijeni bili upravo tulipani iz naziva filma, a njihova cijena određivala se na burzi (koja nije bila nimalo nalik današnjim burzama, a ako je vjerovati, filmu cvjetnim lukovicama se mešetarilo i trgovalo u tavernama i krčmama) i ovisila je ne samo o njihovoj ljepoti, već i o njihovoj boji i rijetkosti. Višebojni tulipani dosezali bi astronomsku vrijednost i mnogi su se u to vrijeme basnoslovno obogatili baš na trgovini cvijeća, dok su drugi trošili bogatstva na sadnice za koje se potom ispostavilo da baš i nisu toliko skupocjene.
Da bi se mogao obogatiti na trgovini tulipana dosjetio se i mladi slikar, jedan od junaka Tulipanske groznice, koji se zaljubio u mladu suprugu bogatog sredovječnog obrtnika. On je ovu djevojku koju glumi sve zaposlenija Šveđanka Alicia Vikander upoznao kad ga je njezin suprug (uvijek dobri Christoph Waltz) angažirao da naslika njihov portret. Tu je i služavka mlade gospođe koja se zaljubi u prodavača ribe, on se također obogati upravo na trgovini tulipanima, a moram priznati da mi je zaplet ovog filma snimljenog po romanu Debore Moggach pomalo u šekspirijanskom stilu. Nesretne ljubavi, smicalice, intrige, prijevare, podvale, svega ima u Tulipanskoj groznici, no ne mogu baš reći da me ovaj film pretjerano oduševio.
Vizualno to izgleda stvarno jako dobro i redatelj Justin Chadwick je od engleskih kulisa lijepo dočarao Amsterdam ranog 17. stoljeća, no gledajući ovaj film cijelo vrijeme imao sam dojam kao da sam nešto vrlo slično već gledao. U svakom slučaju ova kostimirana romantična drama nije se pokazala baš tako slabom kao što ju je pokopala kritika, ali i kino-publika, no činjenica je da nije ovaj film ništa spektakularno. Tulipanska groznica pokazala se kao pravi fijasko na kino-blagajnama jer je na uloženih 25 milijuna dolara, u Americi ovaj film zaradio tek deset posto, 2,5 milijuna dolara. Zanimljivo je kako se s produkcijom ovog filma krenulo još 2004. godine i za snimanje je tada osigurano gotovo 50 milijuna dolara. Režije se trebao primiti prekaljeni majstor takvih kostimiranih melodrama John Madden (Zaljubljeni Šekspir), glavne uloge odigrati Jude Law i Keira Knightely, a film je trebao producirati slavni Steven Spielberg.
No, samo nekoliko dana uoči početka snimanja, film je otkazan zbog promjene u poreznim zakonima u Velikoj Britaniji koje su bitno poskupljivale produkcije filmova. Potom se scenarij kiselio u ladici nekih desetak godina, a konačno je i snimljen još 2014. godine. Premijeru je Tulipanska groznica trebala imati još na jesen 2015. godine, no puštanje filma u distribuciju stalno se odgađala, film se stalno premontiravao, tako da je konačna verzija filma svjetlo dana ugledala tek prije nekoliko mjeseci, što se očito pokazalo kao jako loš potez.

Primjedbe