WOLF TOTEM (2015, CHN) - 7,5/10

Prekrasan film čuvenog francuskog redatelja Jeana-Jacquesa Annauda (Ime ruže, Sedam godina u Tibetu, Neprijatelj pred vratima), koji je snimio po poluatobiografskom romanu Jianga Ronga, a radnja mu je smještena za vrijeme kineske kulturne revolucije u stepe između Kine i Mongolije. Mladi student iz grada 60-ih godina prošlog stoljeća partija je poslala da živi sa stočarskim nomadima na granici s Mongolijom. Njegov je zadatak kineske čobane učiti blagodatima revolucije i komunizma, no ubrzo se on poveže s njima i više on od njih uči o životu, nego što on njih uči tokovima revolucije.
Iako vukovi stočarima stvaraju velikih problema, seljaci i dalje žive u skladu s prirodom i ubijaju tek onoliko vukova koliko je potrebno da se ne naruši prirodna ravnoteža. No, iako vukovi ne smetaju seljacima, veliki problem s njima imaju lokalni komunistički aparatčici, koji krenu u sistemsko uništavanje vukova. Da situacija bude zanimljivija, student spriječi ubijanje jednog malenog vuka, uzme ga pod svoje i poveže se s njim te mu ovaj postane kao ljubimac. No, lokalna milicija malo mari za to, oni su krenuli u masovno uništenje vukova i druga opcija ne postoji.
Zanimljivo je kako je prva opcija za režiju ovog filma bio slavni Peter Jackson. No, zbog zgusnutog rasporeda kreator Gospodara prstenova morao je odustati od ovog zadatka, netko se sjetio Annauda, ali ni to nije prošlo bez problema. Kako je njegov film Sedam godina u Tibetu snimljen 1997. godine zbog žestoke kritike kineskog režima kao okupatorskog bio zabranjen, a i on je sam zbog tog filma imao zabranu ulaska u Kinu. No, kako bi Annaud, koji je ranije imao iskustva u snimanju filmovima sa životinjama, mogao režirati film zabrana je skinuta i moglo se krenuti s poslom. Produkcija ovog filma iznosila je čak 40 milijuna dolara, a to se stvarno u svakom kadru i vidi. Snimanje je trajalo oko godinu dana na autentičnim mjestima u unutrašnjoj Mongoliji te su za potrebe snimanja korišteni pravi vukovi, koji su još kao štenad dovedeni na set, pripitomljeni i dresirani.
Ovo je definitivno jedan od vizualno najdojmljivijih filmova koje sam ikada gledao i apsolutno je dodatni bonus Wolf Totemu prekrasan ambijent još uvijek netaknute prirode. Film je u svjetskim kinima zaradio više od 120 milijuna dolara (od toga u samoj Kini 90 posto), a iako se Annaudu prigovaralo da je film premekan i da se njime pomalo i podilazi kineskom režimu, ovaj Francuz je očito po tom pitanju načio na svojim "pogreškama" i nije htio previše politizirati, Ovaj se puta više usredotočio na pitanja zaštite prirode i uništenja prirodnog staništa divljih životinja, koje je automatski dovelo i do promjena u životnom stilu koji su ljudi gajili ondje stoljećima.

Primjedbe