BATTLE OF THE SEXES (2017,SAD) - 6,5/10

Muškarci i žene danas jednako zarađuju u tenisu, barem na onim najvećim Grand slam turnirima koliko znam, a to je čak dovelo do toga da se muški tenisači bune jer smatraju da nije fer da tenisačice zarađuju jednako kao i oni pošto na terenu provode puno manje vremena jer one igraju na dva, a oni na tri dobivena seta. Nagrade za osvajača ili osvajačicu Wimbledona ove je godine iznosio čak 2,2 milijuna funti, dok je recimo prije točno 45 godina osvajač Wimbledona osvajao 5000 funti, a osvajačica dvostruko manje. Na ostalim turnirima razlika je bila još izraženija, a to je dovelo do toga da te godine tenisačice odluče bojkotirati turnire i osnuju same svoju federaciju kako bi barem približno jednako zarađivale.
Kolovođa te "pobune" bila je tada ponajbolja tenisačica, Billie Jean King, a bila su to još uvijek vremena kad se smatralo da je ženama mjesto u kuhinji. I dok su se žene s reketom borile za svoja prava, svi su ih gledali s podsmjehom, a na ideju za dobru zaradu došao je tada 55-godišnji Bobby Riggs, nekadašnji profesionalac i osvajač Wimbledona. Nakon profi karijere Riggs se odao kocki, raznim muljažama i sličnim zanimacijama te se dosjetio da bi mogao zaraditi ako u šestom desetljeću života svlada najbolju tenisačicu svijeta, a usput bi i dokazao da žene nikako ne mogu biti ravnopravne muškarcima. Kako su Amerikanci majstori show businessa i u svemu vide priliku za dobru zaradu, tako je i ovaj muško - ženski meč, odnosno "The Battle of Sexes" kako je nazvan, bio idealna prilika za punjenje džepova te je postao i najgledaniji teniski meč u povijesti.
I u istoimenom filmu redateljskog dvojca Jonathan Dayton - Valerie Faris, najpoznatijeg po genijalnom Little Miss Sunshine fino je prikazana ta šovinistička atmosfera. Većina je s podsmjiehom prema ženama i samoj Billie Jean ispratila ovaj meč, a ovaj iskusni redateljski dvojac fino nas vodi kroz ovu biografsku priču. Glavne uloge pripale su očito novoj ljubimici Amerike, Emmi Stone te Steveu Carrellu (čija je sličnost sa stvarnim Briggsom zapanjujuća), a njih su oboje već nominirani za Zlatni globus za najbolje glavne glumce u mjuziklu ili komediji (iako ovo nije ni mjuzikl ni komedija, no dobro). Riječ je o zanimljivom filmu, no ništa više od toga. Autorski dvojac ovaj se puta nije ni blizu toliko razigrao kao u Maloj miss Amerike, sasvim i logično jer ipak je riječ o pravim ljudima ovdje i o povijesnom događaju, no onima koji vole tipične holivudske zabavne i pitke filmove koji klize lagano kao šibenska travarica niz grlo, ovo bi trebalo biti sasvim OK, kao i meni samom.
Film sam po sebi nije ništa spektakularno, no svakako je zabavan za gledanje i ima dvije sasvim dobre uloge. Dobre, ali nisam siguran da su baš tako dobre za oskarovsku nominaciju i nekako sam uvjeren da će oboje biti zaobiđeni. Tu posebno mislim na Emmu Stone, koja je po mom skromnom sudu prošle godine potpuno nezasluženo pokupila ovu nagradu pokraj fantastične Isabelle Huppert u Elle Paula Verhoevena. Bila je to najbolja ženska uloga u jako, jako dugo vremena, a lijepo je za vidjeti da posljednjih godina stvarno ima sve više i više izvrsnih jakih ženskih likova, a posljedično tome i uloga. I to ne samo u Hollywoodu, već i u ostalim kinematografijama. Tako žene, više se ne možete žaliti da ste samo ukrasi u filmu. Ili u tenisu.

IMDB LINK

Primjedbe