IN SYRIA / INSYRIATED (2017,BEL) - 8/10

Kompletna ova ratna drama smještena u Damask za vrijeme aktualnog rata u Siriji nastala u belgijsko-francusko-libanonskoj koprodukciji snimljena je u jednom stanu u Bejrutu. Pomalo znakovito, prije tridesetak godina kad je upravo glavni grad Libanona, Bejrut, bio sinonim za potpuno uništeni grad, Sirija je bila najnaprednija i najnaprednija arapska zemlja u tom dijelu svijeta. No, karte su se sada drukčije promiješale pa dok je dojučer uništeni Pariz srednjeg istoka kako se nekad nazivao Bejrut nedavno uvršten u New7WondersCities (što god to bilo, no vjerojatno je nešto dobro), Damask je danas praktički ruiniran i prilično uništen i zapušten grad i postao je ono što je nekad bio Bejrut. No, da skratim filozofiranje i da se prebacim na ovaj film koji se može pronaći pod više naziva, a uz ova dva gornja, jedan od naziva mu je, onaj za njemačko tržište i "Innen leben", odnosno život unutra, a upravo taj naziv možda i najbolje oslikava ovaj film.

Višečlana sirijska obitelj za koju se sa sigurnošću može reći da je prije rata bila dobrostojeća, zabarikadirana je u stanu u zgradi u Damasku. Vani konstatno odjekuju pucnjevi, čuje se nadlijetanje aviona, detonacije u daljini, uglavnom situacija je i više nego ozbiljna. Unutra je skriveno desetak članova obitelji kroz tri generacije te nekoliko prijatelja, kao i par s malenim djetetom. Muški dio tog para odmah na početku filma odluči otići iz stana kako bi otišao do grada po namirnice, no dok još nije ni izašao s parkirališta zgrade snajperist ga je ustrijelio. Baš u tom trenutku na prozoru se zatekla jedna od osoba iz stana te to kaže drugoj, no dogovore se da neće ništa govoriti ženi pogođenog. Kako vrijeme protječe, situacija u stanu postaje sve napetija, tenzije rastu, a nepoznati muškarci pokušavaju provaliti u stan.
Insyriated se pokazao kao prilično šokantan i uznemirujući film koji na jednom mirkokozmosu prikazuje razorne posljedice rata. Nema ovdje ni tenkova, ni topova, ni aviona, ništa od toga se u ovom filmu zapravo ne vidi, ne vide se ni dušmani, nitko osim ljudi koji se nalaze u stanu, no svejedno je jasno da je stanje užasno. Dugotrajno ratno stanje već je ostavio duboke posljedice i na mladima i na starima, koji ne žele napustiti svoj stan jer im je on ostao zapravo jedino što imaju. Iako je film službeno belgijski, svi likovi ovdje su Arapi i igraju ih glumci i glumice podrijetlom iz raznih arapskih zemalja. Redatelj i scenarist Philippe Van Leeuw do sada i nije bio pretjerano poznat po tim ulogama, već je poznatiji kao direktor fotografije. Ovo mu je tek drugi film koji je napisao i snimio, a u prijašnjem djelu bavio se također intimističkom pričom i sudbinom jedne djevojke za vrijeme genocida u Ruandi.

Insyriated je premijeru imao u Berlinu, gdje je i osvojio dvije nagrade. Prikazan je u programu Panorama i u toj je kategoriji i osvojio nagradu publike. Kad pojedini film na nekom festivalu osvoji nagradu publike to je onda i možda najbolji pokazatelj je li film uspio ili ne. Iako na prvu ovo možda i djeluje čudno, da se radnja cijeog filma odvija samo u jednom stanu, Van Leeuw je uspio postići iznimno dinamičnu i uzbudljivu priču, koju se svakako isplati pogledati. Apsolutna preporuka.

Primjedbe