NEBEL IM AUGUST (2016,NJE) - 7,5/10

 
Filmova o nacističkim zločinima i o gadostima ovih hulja nikad dosta, a i Nebel im August (Magla u kolovozu u prijevodu) nastao je prema nažalost istinitim događajima. Osim što su Hitler, Goebbels i ostali im jataci imali plan istrijebiti čitave narode, u njihove tlapnje o arijevskom narodu nisu se uklapali ni oni Nijemci koji su bili drukčiji. Ne bi čovjek vjerovao, ali i među Nijemcima je bilo onih mentalno bolesnih ili hendikepiranih koji se baš i nisu uklapali u ideal o übermenschu pa je i takve, jasno, trebalo, potamaniti. Tako su došli na ideju da bi se takvi ljudi mogli eutanazirati, odnosno poubijati, jer time bi se spriječila opasnost da svoje bolesti prenesu na potomke i zagade čistu njemačku krv.
 
Radnja ovog filma snimljena prema istinitim događajima smještena je potkraj II svjetskog rata u bolnicu koje služila i kao prihvatilište za nezbrinutu djecu, djecu kojoj su roditelji poginuli u ratu, ali i za retardirane odrasle ljude i djecu, kao i za one bolesne. Ondje je završio i 13-godišnji Ernst Lossa, pripadnik naroda Yenish (ne znam postoji li u našem jeziku izraz za ovaj narod, no riječ je o skupini nomada koja je živjela u središnjoj i zapadnoj Europi, bili su bijelci, no obično su poput Roma živjeli u čergama pa ih se zato i često poistovjećuje s Ciganima, baš kao i škotske i irske lutalice u Engleskoj, možda najpoznatije iz Snatcha ili Peaky Blindersa). Za razliku od većine u toj bolnici, Ernst je zdrav i bistar dječak te ubrzo počne shvaćati što se ondje događa i uviđa da svakodnevno djeca tamo umiru zahvaljujući monstruoznom liječniku i šefu ustanove koji se trudi dodvoriti svojim nalogodavcima pa smišlja što efektnije načine za mučenje ionako dovoljno izmučenih ljudi. 

Prilično šokantan film koji je 2016. bio njemački kandidat za nagradu Oscar, a iako nije uspio ući u krug nominiranih filmova, svejedno je riječ o iznimnom, šokantnom i vrijednom ostvarenju. Autor ovog film je Kai Wessel, koji je film snimio po romanu Roberta Domesa, a Wessel je i otprije poznat po tome što je snimio nekoliko filmova o najsramnijem razdoblju u povijesti Njemačke. Opet je jako dobru ulogu kao negativac, odnosno nacist odradio Sebastian Koch, koji je već imao pregršt takvih uloga - možda najpoznatiju u Verhoevenovoj Crnoj knjizi, a pamtimo ga i po ulozi u Oscarom nagrađenom Životu drugih. Emotivna i potresna drama koja nikog ne može ostavit ravnodušnim.

IMDB LINK

Primjedbe