ON BODY AND SOUL (2017,MAĐ) - 7/10



 

Klaonica vjerojatno nije jedno od onih mjesta u kojima zamišljamo romansu, no kod dvoje junaka ovog hvaljenog mađarskog mađarskog filma i ozbiljnog kandidata za europskog oscara upravo su se ondje uzburkale strasti. Da situacija bude još čudnija Endre je hendikepirani muškarac pred penziju s kljakavom rukom, dok je Maria osoba s aspergerovim sindromom, odnosno poremećajem iz autističnog spektra. Više platonska nego fizička ljubav među njima se probudi kad oni uvide da noćima sanjaju isti san i ove dvoje inače prilično nesretnih i usamljenih ljudi polako se počinje zbližavati.

Prilično mi je jasno zašto je ovaj film koji se u orginalu zove "Teströl es lelekröl" odmah nakon premijere na berlinskom festivalu toliko oduševio kritiku. Ovaj je film dobio i zlatnog medvjeda u Berlinu, kao i nagradu ceha filmskih kritičara te ekumensku nagradu. Riječ je o stvarno iznimno originalnoj priči, koja je, potpuno je to valjda već svima jasno, prilično čudna, no mora se priznati da je On Body and Soul ne samo savršeno napisan, već i savršeno režiran film. Pravi biser europske kinematografije, a Mađari bi nakon dvije godine i Saulovog sina ponovno mogli imati ozbiljnog kandidata za Oscara. Scenaristica i redateljica ovog filma zove se Ildiko Enyedi, a nevjerojatno je da prije ovog nije snimila niti jedan dugometražni film čak 18 godina. Ranije je bila ova autorica u konkurenciji i za zlatnog lava u Veneciji i za zlatnu palmu u Cannesu, no očito je morala napuniti 60. godinu da bi dostigla slavu.

Također, vrijedi tu izdvojiti i dvije stvarno odlične uloge koje su odigrali Geza Morcsany i Alexandra Borbely, koja je također nominirana za europsku glumicu godine. Stvarno je ovo krajnje neobičan film, na trenutke dosta i težak za gledanje jer je prilično sporog tempa, a na trenutke je pomalo i morbidan. Ima tu i dosta gadnih scena, jer ipak se dobrim dijelom radnja odvija u klaonici, a dobro znamo što se u klaonici događa. Nekoliko prilično dokumentarističkih scena klasičnog dana u klaonici nekima bi moglo zasmetati, no nekako imam dojam da je autorica te scene i namjerno tu stavila da bi izazvala zgražanje i šok. Ali i potencirala tu hladnoću klaonice kao mjesta koje baš i nije mjesto za ljubav.

Kako se priča u ovom filmu razvija, tako se i sve bolje vidi koliko je dvoje glavnih likova potpuno neprilagođeno i otuđeno. Dok je Endre već potpuno digao ruke od sebe i dani mu prolaze u dosadi i samoći, Maria je osoba koja zbog svog poremećaja s nikim ne uspjeva ostvariti nikakav kontakt. Zbog toga, ali i zbog toga što u klaonici radi kao inspektorica kvalitete mesa, ona je predmet podsmjeha okoline. Iako iznimno inteligentna i s nevjerojatnom moći zapažanja i pamćenja, njene su socijalne vještine zbog aspergera ravne nuli i ona jednostavno ne zna kako komunicirati s ljudima. Zato i kad shvati da se polako počinje zbližavati s gotovo dvostruko starijim čovjekom od sebe, ona ne zna kako bi reagirala pa i tu nastaju problemi. Koga zanima kako završava ova ljubavna štorija i ima li šanse veza između dvoje ovakvih neobičnih i sjebanih ljudi, morat će to sam saznati i morat će se upustiti u prilično neobičnu i jedinstvenu avanturu gledanja ovog filma s kojim ljubitelji europskog i art filma ne bi trebali ostati razočarani.

Primjedbe