STAR WARS: THE LAST JEDI (2017,SAD) - 6/10

Gledajući posljednju epizodu (sedmu ili osmu, koja li je već?) ove intergalaktičke bajke koja je prvi put svjetlo dana ugledala prije točno 40 godina, u jednom trenutku sam pomislio hoću li i za 30 ili 40 godina, ako toliko poživim, ići u kino gledati avanture šukununuka Luka Skywalkera, pranećaka Hana Soloa i ujaka od Chewbacce? Ovaj serijal mi nekako djeluje kao da stvarno nikada neće završiti, što automatski ne znači da time mislim da je to nešto loše jer je potpuno jasno da se kravu koja donosi zaradu mjerljivu u milijardama dolara treba ižmikati do kraja. Uvjeren sam da i ova treća po redu trilogija neće biti posljednja u nizu, a ni Posljednji Jedi tu stvarno nije donio ništa novoga. Ponovno prežvakavanje istih priča, beskrajno jurcanje u letjelicama, nova premišljanja hoću li na mračnu ili svjetlu stranu, nove planete, nove vrste i nova pirova pobjeda pobunjenika nad poretkom.
Iskreno, ništa specijalno od nove epizode Ratova zvijezda nisam ni očekivao, ništa specijalno ili do sada neviđeno nisam ni dobio. Nije to sada toliko ni loše ni bezvezno, baš u granicama onoga kako sam očekivao da će biti i nisam ni pretpostavljao da će mi Ratovi zvijezda izazvati toliko uzbuđenje kao kad sam imao 12 ili 13 godina, ili čak epizode iz prethodne trilogije, kad mi je to još bilo koliko toliko zanimljivo i uzbudljivo. Da je sutra na repertoaru nova epizoda vjerojatno bih je preskočio, no ovako, kad stigne deveti nastavak, vrlo vjerojatno ću ga i pogledati, opet onako reda radi. Baš bih volio čuti, odnosno pročitati, što o ovome u što se pretvorio serijal koji je osmislio prije četrdesetak godina kaže sam George Lucas.

Od radnje ne bi tu sada imalo puno smisla otkrivati, reći ću samo da su u prvom planu Rey i Kylo Ren te njihov odnos, zapravo telepatska povezanost kojom jedan drugog pokušavaju privući na tamnu, odnosno svjetlu stranu. Tu je i ostarjeli Luke Skywalker, koji je ovaj puta dobio veću minutažu od samo jedne scene u prijašnjem nastavku, a njegova je zadaća od Rey napraviti Jedija (tko je tu sada posljednji Jedi - Lukiša ili Rey nije baš puno jasno). Luke više nije nadobudni mladić koji želi spasiti svijet, sad je više čangrizavi starac kojeg naizgled boli ona stvar za galaksiju. Princeza Leia i dalje je vođa pobunjenika, a imamo tu i neke nove likove kao što su viceadmiralka Holdo (Laura Dern), provalnik DJ (Benicio Del Toro), a tu su i dalje Finn (John Boyega), Poe Dameron (Oscar Isaac), dok je Andy "Gollum" Serkis još jednom uz pomoć kompjuterske animacije odglumio vožda svih zlikovaca Snokea. Uglavnom, dva i pol sata bezbrižne razbibrige od koje se ne smije previše očekivati. Oni koji traže kvalitetnu visokobudžetnu akciju, gledanjem Posljednjeg Jedija neće pogriješiti, dok oni koji u filmu traže neku dubinu i neki veći smisao, bolje neka se okrenu nećem drugom. 

Primjedbe