WORMWOOD (2017,SAD) - 8/10

Još jedna i više nego zanimljiva true crime dokumentarna mini serija, koja se bavi jednom sumnjivom smrti koja se dogodila prije više od 60 godina. U studenom 1953. godine zaposlenik CIA-e i biolog Frank Olson pod sumnjivim je okolnostima pao kroz prozor sobe na 13. katu hotela u New Yorku. Njegova smrt odmah je klasificirana kao nesretan slučaj, no Olsonov sin dvadesetak godina nakon smrti nastavio je istraživati ovaj slučaj. Očeva smrt ovog čovjeka koji danas ima nekih 70 godina proganja cijeli život, a ono što je on uspio otkriti stvarno je zapanjujuće i otkriva skandal nevjerojatnih razmjera.
U vrijeme dok je Olson stradao, hladni rat taman se počeo zahuktavati i započeo je čuveni McCarthyjev lov na vještice, odnosno stvarne i fiktivne komuniste, a Amerika se uključila u korejski rat. Bilo je to i vrijeme kad je CIA počela raditi eksperimente sa LSD-om, biološkim oružjem, radilo se i na razvoju ostalih supstanci koje utječu na psihu i mogle bi biti prevaga u hladnom ratu, a Olson je kao biolog očito bio i više nego dobro upoznat sa svime što se događa, tim više jer je i na samom sebi eksperimentirao sa LSD-om. Ova dokumentarno - igrana mini serija baca ružnu sjenu na poznatu američku tajnu službu, koja se kroz povijest već našla u bezbroj skandala. U seriji se pojavljuju mnogi likovi iz američkog javnog života, među kojima i poznati istraživački novinar Seymour Hersh. On je bio prvi koji je otkrio brojne skandale kao što je masakr vijetnamskih civila od strane američke vojske, kao i slučaj mučenja zarobljenika u Abu Ghraibu, a bavio se i istraživanjem ovog slučaja. 

No, prvensteno je Wormwood priča Olsonovog sina, kojeg duh oca stradalog u sumnjivim okolnostima ne prestaje proganjati, baš poput Hamleta s kojim se često uspoređuje i kojeg često citira. Autor ove šestodijelne serije poznati je američki dokumentarist i oskarovac Errol Morris, koji ju je jako dobro i zanimljivo koncipirao. Dio svake epizode sastoji se od igranih dijelova u kojima se rekonstruiraju okolnosti pod kojima je Frank Olson stradao, a dio se sastoji od intervjua s Olsonom juniorom i ostalim sugovornicima. Prilično intrigantna i uzbudljiva serija nakon koje ni Mandžurijski kandidat i više ne izgleda kao tolika fikcija. 

Primjedbe