ANGEL HEART (1987,SAD) - 8/10

 

Ovo je jedan od onih filmova koji mi se uvijek sviđao više no što bi to zapravo trebao, no iako znam da je prilično nejasan, konfuzan i s podosta rupa u priči,  Angel Heart je jedan od onih filmova koji svojim zastrašujućim i pomalo magičnim i okultnim ugođajem čine da zanemariš eventualne i očite rupe u priči i prepustiš se filmskom putovanju. Sama pomisao da Robert De Niro ovdje glumi Lucifera glavom i bradom jedna je od boljih pozivnica za ovaj film koji je režirao i prema romanu Williama Hjortsberga napisao slavni britanski filmaš Alan Parker (Mississippi u Plamenu, Ponoćni ekspres, Život Davida Galea te Pink Floydov The Wall).

Harry Angel (Mickey Rourke) privatni je istražitelj iz Brooklyna kojeg angažira tajanstveni bogataš znakovita imena Lou Cypher (Robert De Niro). Angelov je zadatak pronaći izvjesnog pjevača Johnnya Favoritea, koji se navodno nalazi u mentalnoj instituciji u okolici New Yorka. Kad Angel shvati da se ovaj tamo ne nalazi već 12 godina put ga odvede u Louisianu, gdje on biva upetlja u brojna ritualna ubojstva, magijske obrede, vudu čarobnjaštvo i slične delicije s američkog juga. Uvijek mi je bilo fascinantno i uzbudljivo kako ovaj film iz gotovo po standardnog krimića koji podsjeća na klasični američki film-noir polako klizi u područje okultnog i magijskog koje graniči s hororom.

Zanimljivo je kako se odmah po izlasku Hjortbergova romana odmah pojavila ideja o njegovoj ekranizaciji, a prvi je "pick" za taj zadatak bio iskusni filmaš John Frankenheimer (Mandžurijski kandidat, Ronin). Za ulogu Harryja Angela konkurirali su čak i Dustin Hoffman i Robert Redford, no nitko od studija nije bio pretjerano zainteresiran jer su tražili da se priča dosta preradi i da se ubaci happy end, završetak kojim obično i završavaju klasični holivudski filmovi. Hjortberg je to odbijao, a tek nakon više godina uspio je pronaći istomišljenika u Parkeru, koji je izvorni materijal doduše podosta preradio, no ostavio ga mračnim, okultnim i strašnim, kakva i je ova priča u svojoj osnovi. Kako se u knjizi kompletna priča odvijala u New Yorku, Parker je dio radnje, onaj koji se tiče magije i vudua, prebaciti u New Orleans, a to se pokazao kao jako dobar potez.

Prvi favorit za ulogu Harryja Angela bio je Robert De Niro, no kad je pročitao scenarij, on se zagrijao za ulogu Louisa Cyphrea. Neko vrijeme je za ulogu detektiva kandidirao i Jack Nicholson, no na kraju se Parker odlučio za tadašnju zvijedu u usponu Mickeyja Rourkea. Po izlasku se Angel Heart pokazao kao priličan promašaj u kinima, no do danas je stekao kultni status te se nalazi i u brojnim listama najboljih horora 20. stoljeća, iako ovdje zapravo i nije riječ o hororu. I ja sam jedan od onih koji bi Anđelovo srce svrstao među kultne filmove i to je definitivno jedan od onih filmova s najneočekivanijim završetkom.


Primjedbe