CHUCK NORRIS VS. COMMUNISM (2015,RUM) - 7/10

Sljedeći put kad vam netko kaže da je gledanje filmova najobičniji gubitak vremena i da ste u dva sata koliko ste potrošili gledajući sedmnaesti nastavak Brzih i žestokih ili osam sati gledajući trinaestu sezonu Zvjezdanih staza mogli poštucati živicu, na cirkularu nasjeći šest metara drva, podvrgnuti se manjoj operaciji, otići u shopping u Mađarsku, odraditi dvije serije od po trideset trbušnjaka sam ga uputite na ovaj film i za sat vremena bit će mu jasno da je film sredstvo kojim se mogu rušiti države. Šalim se malo, naravno, no nije to daleko od istine jer kako pokazuje ovaj rumunjski dokumentarac - da nije bilo Chucka Norrisa, Stallonea, Van Dammea i ostalih junaka naše mladosti, grozni režim Nicolaea Ceausescua možda bi potrajao još dulje.
Rumunjska je definitivno bila jedna od najtotalitarnijih država komunističkog sistema i tamošnji diktator zemlju je držao pod kontrolom ponajviše zahvaljujući zloglasnoj tajnoj službi Securitate. Cenzura je bila maksimalna, na televiziji se još 80-ih puštalo samo dva sata programa koji se uglavnom sastojao od Čaušeskuovih govora i sličnih idiotarija. Ljudi su doslovce živjeli pod "čeličnom zavjesom" i nije im bio dozvoljen čak ni onaj minimalni prozor u svijet koji su imale zemlje blaže stege kao što je bila Jugoslavija, a bili su to američki filmovi. Sve što je dolazilo sa zapada smatrano je čistom propagandom pa su se tako i filmovi cenzurirali i zabranjivali. Kako je zabranjeno voće oduvijek bilo najslađe, tako se i jedan niži činovnik partije dosjetio da bi mogao iz Mađarske švercati američke filmove na VHS kasetama, presnimavati ih, sinhronizirati pa potom valjati na crnom tržištu zapada željnim Rumunjima.
I trajalo je sve to do kraja 80-ih i kraja Čaušeskuove strahovlade, a u ovom zanimljivom srednjemetražnom dokumentarcu vidimo koliko su filmovi poput Ramba, Rockyja, Chucka Norrisa i sličnog značili prosječnom Rumunju. Vidimo također i kakva je sudbina zadesila ekipu koja se bacila u ovaj biznis, a vidimo i kako je upravo na temelju ilegalnog tržišta s video kazetama taj užasni komunistički sustav bio neodrživ i kako je zapravo sam sebe potkopavao i na kraju doveo da se ovog sistema sjećamo kao neuspješnog društvenog eksperimenta. Naravno, ako ne živimo u Sjevernoj Koreji, posljednjoj državi u kojoj je ovaj eksperiment i dalje u tijeku.

 IMDB LINK

Primjedbe