IF I WANT TO WHISTLE, I WHISTLE (2010,RUM) - 7/10

 
Djetinjstvo i nekakva adolescentska dob u pravilu bi trebalo biti nasretnije i najbezbrižnije razdoblje u životu, no glavni junak ovog klasičnog primjera rumunjskog realizma, 16-godišnji Silviu nije te sreće. Nakon što ga je kao klinca ostavila majka koja je otišla u Italiju, on je smješten u popravni dom. No, ubrzo bi trebao izaći van, do toga mu je ostalo samo dva tjedna, kad sazna da mu se majka vratila kući i planira njegovog mlađeg brata povesti sa sobom. Ta spoznaja potpuno ga poremeti jer ne želi da i njegov brat prolazi ono kroz što je on prošao te odluči pribjeći očajničkom potezu kako bi to spriječio. Istovremeno, Silviu se zaljubljuje u mladu učiteljicu koja u popravni dom dolazi raditi s onima koji su ondje zatvoreni, no to je jedna od onih romansi koje su u startu osuđene na propast.
 
Redatelj Florin Serban s ovim filmom donosi jedan prilično brutalan pogleda na rumunjski sustav popravnih centara i brojnih klinaca koje je sudbina ondje odvela. Većina tih klinaca izrastaju u prilično surove ljude i razdoblje koje provode u domovima zapravo im je prava škola za buduću kriminalnu karijeru. Mnogi od njih su nepopravljivi slučajevi i očito je da se dobar dio njih nikada neće vratiti na pravi put, no Silviu nije takav tip. Posve je očito da je riječ o inteligentnom mladiću, koji je svjestan da želi nešto napraviti od sebe i želi promijeniti svoj život, no okolnosti ga navode da izvede zapravo suludi čin koji će uništiti njegovu budućnost i mogućnost normalnog života. U glavnoj ulozi jako je dobar posao odradio tada 19-godišnji George Pistereanu, koji prije toga nije imao nikakvog glumačkog iskustva, a nakon ovog filma njegova je karijera doživjela priličan uzlet te je danas jedan od najtraženijih rumunjskih glumaca.
 
Ovaj je film 2010. godine bio rumunjski kandidat za Oscara, no nije uspio ući u krug nominiranih, no zato je na jednom od tri najuglednija svjetska festivala, onom u Berlinu, dobio nekoliko važnih priznanja. Iako ga je glavna nagrada Zlatni medvjed zaobišla, Serban je dobio Srebrnog medvjeda odnosno nagradu žirija, dok je Pistereanu bio nominiran za europskog glumca godine. U Rumunjskoj je Kad mi se fućka pokupio sve najvažnije nagrade, što i ne čudi jer je riječ o žestokoj i potresnoj, ali životnoj drami. Upravo onakvoj kakav je i praktički cijeli novi rumunjski val.
 

Primjedbe