MEIN LIEBSTER FEIND (1999,NJE) - 10/10

 
 

Werner Herzog spada mi u krug omiljenih redatelja, a gotovo podjednako me oduševljavaju i njegovi igrani (rana faza) i dokumentarni (uglavnom iz kasnije faze) filmovi. Pri sam vrh ljestvice svakako bih stavio i ovaj dokumentarni film imena "Moj najdraži neprijatelj - Klaus Kinski". Herzog i Kinski surađivali su na snimanju pet filmova (Aguirre, Wojczek, Nosferatu, Fitzcarraldo i Cobra Verde), a njihov odnos tijekom tih petnaestak godina bio je vrlo dinamičan. Od velikog prijateljstva i oduševljenja te uživanju u zajedničkom radu pa do točke u kojoj jedan drugog nisu mogli podnijeti pa čak su i jedan drugog navodno pokušavali ubiti. 

U ovom emotivnom filmu Herzog prikazuje Kinskog kao neku vrstu "đavolskog" glumca, glumca koji je sposoban biti jedan od najvećih, a istovremeno i osobu koja zna biti toliko neizdrživa da je samo za vrijeme snimanja filmova s Herzogom nekoliko puta umalo bio ubijen. "Moj najdraži neprijatelj" je zapravo Herzogov oproštaj s bliskim prijateljem, koji je preminuo nekih sedam ili osam godina ranije, a u životu se nikada nisu jedan s drugim oprostili. Njihova suradnja je započela 1972. godine s Aguirreom i trajala je do 1987. godine i filma Cobra Verde, kad je Kinski već bio u šeszdesetim godinama, a njegovo mentalno zdravlje s godinama se samo pogoršavalo. U ovom filmu Herzog donosi i poneke prilično lude i nevjerojatne priče koje su njih dvojica zajedno proživjeli, prisjeća se trenutaka u kojima je uz pomoć trikova iz Kinskog izvlačio najviše što je mogao, priznajući da je ponekad znao i prelaziti te granice te da ga je ponekad znao namjerno izluđivati, samo kako bi mu vratio za probleme koje je ovaj njemu stvarao. 

Sjeća se Herzog i trenutaka kada je bio potpuno osupnut glumačkom briljantnošću Kinskog, koji bi baš onda kad bi se to od njega najmanje očekivalo izveo nešto genijalno. "Moj najdraži prijatelj" je pomalo esejistički i vrlo emotivan dokumentarac, koji je istovremeno i uzbudljiv i zanimljiv i donosi skrivenu priču o jednom od najgenijalnijih glumaca u povijesti. Zanimljivo je kako je u karijeri Kinski (punim imenom Klaus Günter Karl Nakszynski) glumio u više od 130 filmova, a kao 17-godišnjak je bio unovačen u njemački Wermacht, a već drugog dana ratovanja je ranjen pa je završio u britanskom zarobljeništvu. Zanimljivo je da su se Kinski i Herzog upoznali dok je potonji bio 13-godišnjak te su tada neko vrijeme zajedno i živjeli u stanu, a ovaj briljatnan film donosi još bezbroj sličnih zanimljivih detalja. 

 

Primjedbe