QUARRY (2016,SAD) - 8/10

Još jedna prilično dobra kriminalistička serija čija je radnja smještena u 1972. godinu i prati dva (barem na početku) vijetnamska veterana koji se vraćaju kući u Memphis. Mac i Arthur odradili su dvije runde u Vijetnamu i vraćaju se kući, no pri povratku kući ovaj dvojac ne čekaju lovorike i šampanjac, već prijezir i mržnja jer su oni bili u ekipi koja je optužena da je u Vijetnamu radila brojne zločine i masakrirala civile. Po dolasku kući shvaćaju da će ubrzo morati pronaći posao, a poslovna prilika osmjehne im se i prije no što su očekivali, ali ne onakva kava se nudi prosječnim ljudima. Misteriozni stranac prvo se pojavi kod Maca i ponudi mu 30 tisuća dolara za koje će u skoroj budućnosti morati odradi neki prljavi posao, koji bi mogao podrazumijevati i ubojstva. Kad ga Mac odbije ovaj ode k Arthuru, a on prihvati posao te se za pomoć u prvoj egzekuciji obrati upravo Macu. No, prljavi zadatak kreće po zlu i Arthur završava ubijen. Novac koji je uzeo je nestao, tako da sada Mac nema izbora već mora odraditi posao do kraja ili će misteriozni mu poslodavac Broker poubijati sve koje ovaj poznaje.
Paralelno s tim zadatkom Mac pokušava nastaviti s normalnim životom i što prije se riješiti ovog užasnog posla, no nesreće i problemi kao da se lijepe na njega i stalno kao da se dublje zakopava i upliće u sve sumnjivije i opasnije društvo. Tu je i vjerni pratitelj svakog pravog ratnog veterana, PTSP, supruga za koju sumnja da ga vara s kolegom s posla, otac i maćeha koji ga ne žele vidjeti pošto ga smatraju ratnim zločincem... A novi zadaci samo stižu. Stvarno ne znam kako sam u moru vrhunskih serija naletio na ovu, no ne mogu reći da sam požalio. Uzbudljiva i zanimljiva serija od osam nastavaka koja je ukinuta već nakon prve sezone. Zanimljivo je kako je lik Maca, odnosno Quarryja nastao još 70-ih godina, a stvorio ga je poznati američki pisac Max Allan Collins. Collins se specijaizirao za myster trilere, kasnije je napisao brojna poznata djela i stripove te je radio na detektivskim stripovima Dick Tracy i Eliot Ness, a upravo Quarry je bio prvi roman koji je napisao. 

Veliki plus ove serije je i vrijeme u kojem se radnja odvija, a Memphis s početka 70-ih jako je dobro dočaran. Vrijeme je to rasnih napetosti, imamo tu i zategnute odnose između afroamerikanaca i klasičnih južnjačkih hillbillyja s američkog juga. Dobro je poznato kako je upravo Memphis bio i jedno od sjedišta američke glazbene scene pa se tamo i nalazi i memorijalno mjesto Elvisa Presleyja pa imamo i jako dobar soundtrack, a vrlo su česti i nastupi soul, rock, bluegrass i hipi bendova u barovima u koje naši likovi zalaze. Iako je riječ o seriji koja je nastala po romanu, djeluje prilično uvjerljivo i realistično, a to je ono što kod filmova i serija posebno cijenim. Šteta što je ova serija ukinuta već nakon prve sezone pošto je imala potencijala da se razvija u nešto više, a materijala ne fali pošto je Collins napisao brdo romana o tom liku.

IMDB LINK

Primjedbe