THE MAN FROM EARTH: HOLOCENE (2017,SAD) - 5/10

 
Imam dojam da je nastavke filmova dosta problematično i zahtjevno snimati. Posebno kad su originali bili uspješni i zanimljivi, što je svakako kod The Man From Earth, znanstveno - fantastične drame iz 2007. godine svakako bio slučaj. Bio je to jedan od filmova od kojih nisam ništa očekivao, a pokazao se kao potpuno ugodno iznenađenje i jedan od boljih filmova u kojima likovi naizgled ne rade ništa osim što razgovaraju. Ondje smo upoznali sveučilišnog profesora Johna Oldmana, tipa za kojeg se ubrzo ispostavlja da je star 14 tisuća godina i da je nekom čudnom mutacijom gena uspio dostići ono što mnogi sanjaju, a to je besmrtnost. I tako u filmu iz 2007. godine on upravo odlazi sa sveučilišta pošto svakih desetak godina mora seliti kako se ne bi shvatilo da uopće ne stari te svoje kolege pokušava uvjeriti da je ono što priča istina.
 
Za one koji nisu gledali film ovo sada možda djeluje prilično blesavo, no meni je taj film stvarno bio zanimljiv te je do danas stekao određeni kultni status i brojne štovatelje. A onda se nedavno samo odjednom pojavio nastavak - The Man From Earth: Holocene. I upropastio sve ono dobro i zanimljivo što je prvi film donio. I ovaj je film režirao isti čovjek koji je donio i original, Richard Schenkman. No, najveći je problem očigledno što je prvi dio napisao jedan vrsni autor po imenu Jerome Brixby. On je bio pravi majstor SF-a i jedan od kreatora kultne Zone sumraka, po njegovim pričama nastala je ideja za Aliena, bio je jedan od scenarista originalnog Star Treka, a to dovoljno govori o njegovoj spisateljskoj kvaliteti. Zanimljivo je kako je na ideju za priču The Man From Earth Bixby došao još početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, a dovršio ju je praktički na samrti, početkom 1998. godine, samo nekoliko dana prije no što je izdahnuo.
 
I stvarno je to bila zanimljiva, provokativna i originalna priča, priča toliko nevjerojatna da je s razlogom te godine film postao jedan od nezavisnih filmskih hitova. No, stari Bixby je umro pa se sada posla primio njegov očito ni približno toliko talentirani sin, koji je odlučio napraviti nastavak ove priče s Johnom Oldmanom, koji se sada zove John Young i sa sveučilišta u Nevadi je preselio u Kaliforniju te sada ondje predaje komparativnu religiju, antropologiju i slične kolegije. Kako je od originalnog filma prošlo deset godina, tako je i glavni glumac koji zapravo i ne bi smio ostariti, pomalo i ostario, što je i više nego vidljivo, a taj ne baš sitni detalj prilično je nesuvislo opravdan činjenicom da se bliži kraj Holocena, odnosno razdoblja vladavine ćovjeka. Tako i naš glavni lik kao da počinje gubiti svoju besmrtnost i počinje se mijenjati.
 
I dok smo u prvom dijelu okolo glavnog lika imali skupinu intelektualaca koji su od njega na temelju svog znanja i poznavanja povijesne, religijske i antropološke materije probali shvatiti da li se on zajebava s njima ili je stvarno čovjek koji je živ još od posljednjeg ledenog doba, ovdje mu društvo prave studenti. Oni slučajno otkriju da bi upravo njihov profesor mogao biti John Oldman, čovjek po kojem je njegov kolega napisao knjigu, poslije koje ga je akademska zajednica izopćila kao šarlatana. Tako da u ovom dijelu nemamo možda i najzanimljivijeg štofa koji smo imali u originalu, a to je upravo bilo ta rasprava među intelektualcima i ljudima prepunim znanja. Novi likovi sada djeluju kao da su ispali iz neke bezvezne tinejdžerske serije B produkcije, a kako se u originalu izvrsno pričom zamaskiralo da je film zapravo low-budget, tako to sada užasno bode u oči. Gluma je prilično slaba i neuvjerljiva, a likovi su potpuno neuvjerljivi. I dileme s kojima se susreću kad shvate da njihov profesor zapravo jest najstariji čovjek na svijetu. čak i čovjek kojeg su zabunom proglasili i osnivačem jedne od najvažnijih religija, su podosta prazne i nisu ni sjena onima iz prvog dijela. Uglavnom, riječ je o dosta neuvjerljivom djelu koje nije ni sjena originalu, a koliko mi se čini postoji mogućnost i za daljnjim snimanjem ne samo nastavaka filma, već i serije, a to ću sigurno, ukoliko se pojavi, zaobići u širokom luku. Potpuno nepotreban film koji je zapravo bacio i određenu mrlju i podosta kompromitirao original, koji definitivno nije savršen film, ali je svakako bio film koji otvara brojna pitanja i provocira.
 

Primjedbe