COLD SKIN (2017,ŠPA) - 6/10

 
Ako je netko i imao nekih eskapističkih ideja o bijegu na pusti zabačeni otok i samotnog života na svjetioniku u miru i tišinu, nakon gledanja ovog filma mogao bi odustati od takve ideje. Jer upravo glavni junak ovog filma snimljenog u španjolsko - francuskoj koprodukciji na engleskom jeziku odluči se nastaniti na zabačenom otoku smještenom negdje na krajnjem jugu Atlantika. Radnja filma je smještena u 1914. godinu, a o glavnom junaku znamo samo da je po narodnosti Irac i na otoku bi trebao raditi kao meteorolog, pošto je prijašnji takav zaposlenik izdahnuo. Jedini preostali stanovnik otoka je Gruner, mrzovoljni tip koji se brine o svjetioniku i u početku ne doživljava previše mladog Irca. Ovaj pak vrlo brzo, već prve noći shvaća da on i Gruner i nisu jedini stanovnici ovog naizgled pustog otoka, već u uvalama oko njega obitava i brojna zajednica mutantskih bića koja izgledaju kao križanci čovjeka i žabe te ga napadnu već prvog dana. Ukoliko žele preživjeti mladi Irac i Gruner ipak će morati surađivati, a ubrzo počinjemo uviđati da ništa zapravo nije onako kako se čini.
 
Scenarij za ovaj pomalo lavkraftovski film (vjerujem da svi ljubitelji horora znaju tko je gospodin H. P. Lovecraft) napisao je španjolsko - irski dvojac Jesus Olmo (28 Weeks Later) - Eron Sheean (The Divide). Napisali su ga prema bestseleru katalonskog pisca Alberta Sancheza Pinola, istoimenom romanu Cold skin, koji je preveden na čak 37 jezika i prodan je u 150 tisuća primjeraka od izdavanja 2002. godine. Jasno da taj roman nisam čitao i ne mogu reći kakav je, no ono što me zasmetalo u filmskoj verziji je činjenica da zapravo nemamo nikakvog objašnjenja tko su ta čudovišta koja napadaju stanovnike otoka. Možda sam prespavao dio filma, ali taj dio mi nedostaje - kako su nastala ta stvorenja, koja je njihova motivacija, kako nastaju, zašto napadaju ljude, zašto ova jedna žena-žaba koju je Gruner pripitomio jednostavno ne pobjegne svojim sličnjacima.... Pitanja je puno, odgovora stvarno malo, a ovo je jedan od onih filmova u kojima nekako očekuješ da ćeš dobiti odgovore na pitanja.
 
Iako sam od ove kombinacije fantazije, horora, pustolovine i akcije, koji je snimio poznati francuski majstor horora, sf-a i akcije (Frontiers, Divide, Hitman) Xavier Gens ipak očekivao nešto više, film se pokazao kao solidna zabava i razbibriga. Nema tu neke pretjerane dubine, iako se na kraju pokušava sramežljivo i pomalo neuvjerljivo proturiti i neka poruka u smislu da su prava čudovišta zapravo ljudi, film je zapravo dosta pitak i plitak te sumnjam da će ikome ostati u dubljem sjećanju. No, mora se priznati da je dobro režiran, a zanimljivo je kako su zabačeni otočić na krajnjem jugu Atlantika odglumili topli španjolski Kanarski otoci te hladni Island. Zanimljiva pustolovina / akcija i ništa više.
 

Primjedbe